Távhőszolgáltatás, megnövekedett rezsi

2022.09.19. 07:30

Parázs vita alakult ki az újvárosi közgyűlésen

A nyári szünet utáni első rendes közgyűlését tartotta a képviselő- testület a minap.

Brousil Csaba / DH

Mészáros Lajos országgyűlési képviselő is részt vett a közgyűlésen

Forrás: DH-Archív

A nyílt ülésen a helyszínen kiosztott sürgősségi indítványokkal együtt 29 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Az ülés a napokban elhunyt Garai Zsuzsanna pedagógusra való rövid megemlékezéssel és egyperces néma felállással kezdődött. Az első napirendi pontnál a képviselők többsége szót kért, parázs vita alakult ki a közel két órán át tartó „tárgyalásban”. Szabó Zsolt kezdte a hozzászólások sorát azzal, hogy kérdéseket intézett Mészáros Lajos országgyűlési képviselőhöz. Afelől érdeklődött, hogy igaz-e az a friss hír, miszerint a kormány a távfűtéssel fűtött lakásokban csökkenteni akarja a lakosságnak adott hőmennyiséget, illetve hogy a kormány segíti-e majd az önkormányzatokat a megnövekedett rezsiköltségek megfizetésénél. 

„Utolsó információm az, hogy a távhő ára nem fog változni, hogy lesznek-e korlátozások, arról én most pontosan nyilatkozni nem tudok” – kezdte válaszát az országgyűlési képviselő. Majd emlékeztetett, hogy az elszabadult energiaárakért nem a kormány a felelős, az nem Magyarország-specifikus jelenség. Mint mondta, hazánkat nem érinti majd a földgázhiány. Ezután a képviselők egymás felvetéseire válaszoltak, a fókuszban maradt a távhő kérdése. A „kinek kell a fűtésszámlákat kifizetni” kérdéskörre reagálva az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a szolgáltatóváltáskor még nem volt képviselő, de át kellett tanulmányoznia ezt a kérdést, és leszögezte, a Fidesz nem állt be egyik vitás fél mellé sem a városi távfűtés kapcsán kialakult vitában, még ha ezzel a váddal illetik is a helyi frakciót és személy szerint őt is. 

Kijelentette, hogy a jelenlegi jogi helyzet szerint az energiahivatal döntése értelmében a DVG Zrt. a hőszolgáltató, és annak kell a számlákat befizetni. Ugyanakkor kifejtette abbéli véleményét, hogy a szolgáltatóváltás az önkormányzat részéről előkészítetlen volt, a kérdéseket előre tisztázni kellett volna, hogy a két cég közötti vitás kérdések ne a lakosságon csapódjanak le. Mint mondta, így maradtak vitás kérdések, mint például a számlabefizetések kérdése, de fontos lenne leszögezni, hogy a bírósági eljárás végén lesz majd egy elszámolás a két cég között, és a befizetett pénzek sorsa nyugvópontra kerül a lakosság vegzálása nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában