"Várjuk az első lövéseket a fronton"

2022.09.04. 07:00

Min tudnak spórolni a Fejér megyei falvak az elszállt energiaárak tükrében? (2. rész)

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / FMH (archív)

– A villannyal az az egy szerencsénk van, hogy tavaly ősszel leszerződtünk három évre 33 forinttal, így az áram árának emeléséből egyelőre kimaradunk, hála az égnek. Viszont a gázt illetően még kalkulálunk, számolgatunk. Megfontoljuk, hogy a művelődési ház téli nyitvatartásán egy kicsit rövidítsünk – fogalmazott Dunkl Gergely, Sárosd polgármestere. Hozzátette: – Szerencsére az elmúlt 5-10 évben nagyon sokat foglalkoztunk az energetikával, sok intézményünk hőszigetelést, napelemet kapott, így inkább azokat az intézményeket érinti az energiaár növekedése, amelyeket még nem tudtunk korszerűsíteni, ilyen a művelődési ház, ahol egyébként két cserépkályha üzemel, úgyhogy rendezvény esetén akár fatüzeléssel is fel tudjuk fűteni, de természetesen nem ez az elsődleges cél – tette hozzá a sárosdi polgármester. Hangsúlyozta, a napokban várják az első rezsiszámlák megérkezését, azok függvényében döntenek a továbbiakról.

Beloiannisz kapcsán a település polgármestere arról beszélt, habár a falut is érinti az energiaárak emelkedése, a helyi oktatási intézmények – óvoda, iskola, művelődési ház – fenntartója a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzat, így a nagyobb fogyasztók nem a helyi önkormányzat költségvetését terhelik.

– A többi helyiségünk – az előbb említettek is – viszonylag felújított: napelemes rendszereink vannak, az évek alatt amennyire lehetett, ezekre a pályázatokra figyeltünk, ebből a szempontból kicsit szerencsésebb a helyzet. Ugyanakkor első lépésben a fennmaradt intézményeink esetében – mint például az orvosi rendelő, sportpálya öltözői – már most kalkulálunk és költségtakarékos üzemeltetést igyekszünk kidolgozni. Várjuk az első lövéseket a fronton, és ahhoz próbálunk majd igazodni – mondta Papalexisz Kosztasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában