Megemlékezés és avatás

2022.09.09. 21:10

Megkezdődött a Csekonics emlékév Enyingen (videó)

Kettős ünnepséget tartottak péntek délután Enyingen. A Cifra-kertben egyszerre avattak névadó táblát és nyitottak kiállítást a Csekonics emlékév jegyében.

Hajdú Marianna

A leleplezés pillanata

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Viplak Tibor polgármester köszöntőjével kezdődött a VI. Városnapi rendezvény. A Zöld város projekt keretében megépült összekötő ház névadó ünnepségére került sor. Az emléktábla-avatással egybekötve “Csekonics örökség Enyingen” címmel kiállítás is nyílt egyidőben a névadó ceremóniával ezzel indítva útjára a 2022-es Csekonics emlékévet. A koronavírus-járvány és egyéb financiális problémák keresztezték a városvezetés törekvéseit, de nem vethettek gátat neki. 

Minden évben a városnapok alkalmával fogadják a bánfihunyadi testvéreinket - így volt ez idén is - akik ezen a jeles alkalmon is tiszteletüket tették. 

A polgármester elmondta, mennyire fontos ez az épület, mert ez kötötte össze hajdanán a Csekonics-birtokot és biztosított átjárást az egyes részek között. A történelem viharai között minden átalakult, a birtokviszonyok is változtak, a beépítésekkel ezeket a részeket elvágták egymástól. A Cifra-kert nagy részét nem lehetett használni. Ahogy a polgármester fogalmazott: ezért is fontos az összekötő ház megépülése, és ezáltal az egész terület megnyitása az emberek részére. A telken való átjárhatóság pedig ismét lehetővé tette a Cifra-kert nagyobb kihasználhatóságát.

A névadó és megnyitó ünnepségen jelen volt még Varga Gábor országgyűlési képviselő és Kissné Mándi Dorottya aljegyző.

A szervezők egy külön meglepetéssel is készültek. Online csatlakozott a jelenlévőhöz Csekonics Sándor és Vay Margit Angliában élő unokája, Julia Wood. A modern kor vívmányát kihasználva, személyesen mondott köszönetet a család nevének életben tartásáért.

A tárlat a Vas Gereben Könyvtár helyismereti gyűjteményéből készült. Szilágyi Mária építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök szépen komponált előadását a Csekonics birodalom széthullásáról úgy hallgattuk, hogy szinte átéltük minden egyes hold elvesztését.

A végén felkerült az i-re a pont, azaz lehullt a lepel. A névtáblát hivatalosan is átadták, amit Kató Balázs kerámikus készített. Az összekötő ház hivatalosan is Csekonics-ház nevet kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában