Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál

2022.08.20. 19:56

Molnár Krisztián: Nekünk a múltban a jövő fontos

A Nemzeti Emlékhelyen gyűltek össze az érdeklődők és a meghívottak a Szent István-napi tiszteletadó ünnepségen. Az eseményen Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke mondott beszédet.

Baráth Eszter

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Miután a királyok menete megérkezett a Nemzeti Emlékhelyhez és az óriásbábok felsorakoztak, a nyitott osszárium mellett a Bordó Sárkány zenekar jóvoltából csendültek fel a korabeli dallamok.

Az eseményen Molnár Krisztián osztotta meg ünnepi gondolatait: – Augusztus 20-a a magyarság legősibb nemzeti ünnepe. E napon államalapításunkat, Szent István királyunkat, nemzet-megmaradásunkat és az életet jelentő új kenyeret is ünnepeljük. Az új kenyeret, mely az élet táplálója, benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás, együttműködés ereje, az élet körforgása.

A Fejér Megyei Önkormányzat elnöke beszédében Szent István tetteiről, döntéseiről és azok máig nyúló hatásairól is megosztotta gondolatait. Mint mondta, a magyarság Szent Istvánnak köszönhetően vált alkalmassá arra a történelmi szerepre, amelyet több mint ezer éven keresztül betöltött. – Az államalapítás az egész magyarság számára fordulópont volt, hiszen sikertelen próbálkozás esetén talán egy egész nemzet tűnt volna el a környező népek és hatalmak szorításában, és ma már csak a megkopott kódexek tanúskodnának arról, hogy a Kárpát-medencében valaha magyarok is éltek – emelte ki Molnár Krisztián.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

– Ha van valamikor szükség arra, hogy konzekvensen hirdessük értékeinket, hogy őszintén erősítsük a nemzeti összetartozásba vetütt hitünket, hogy visszatérjünk a kereszténység tanításaihoz, keresztény hitünkhöz, akkor az most van. Most van annak az ideje, hogy elérjünk azokhoz, akiket fontosnak tartunk, hogy tudjuk a másikról, hogy hozzánk, hogy közént tartozik. Hogy a közös nyelv a közös kultúra, a közös gondolat ereje együvé kovácsolja a nemzetet. Nekünk a múltban a jövő fontos, ezért védjük és állunk ki értékeink, szabadságunk és jogaink mellett – zárta ünnepi gondolatai a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Az ünnepség végén a jelenlévő politikusok, az egyházak, a rendvédelmi és a fegyveres szervek vezetői és az ünneplők a megemlékezés, a tisztelet virágait helyezték el Szent István szarkofágjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában