Olvasónk kérdezte, mi utánajártunk

2022.08.23. 12:37

Miért került sátor az osszárium fölé? (frissítve)

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szombaton reggel az osszáriumot, királyaink csontkamráját a Nemzeti Emlékhelyen, ami egészen augusztus 21-ig várta a látogatóit. Ám az egykori uralkodóink és családtagjaik, rangos egyházi és világi személyek földi maradványait rejtő kegyhely azóta is várakozik, hogy a kíváncsi szemek elől ismét eltűnhessen egy időre.

Fotó: KZ

Olvasói levelet kaptunk, amelyben a feladó arról érdeklődött, vajon mi célt szolgál a szerinte nem túl ízléses, rissz-rossz téglákkal az osszárium fölé erősített félsátor. A helyszínen járva azt a kézenfekvő választ kaptuk, hogy ezzel igyekeztek védeni a csontkamrát az elmúlt napok égi áldásától. Mint mondták, eredetileg már 21-én érkezniük kellett volna az illetékeseknek, hogy visszazárják a csontházat, de ez azóta sem történt meg. Azonban megjegyezték, reményeik szerint már ma, azaz augusztus 23-án sor kerül erre.

Frissítés a Szent István Király Múzeum válaszával: 

Jelenleg korszerűsítés zajlik a Szent István Király Múzeum Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert területén. A beruházás az Osszárium fedlapjának automatizált nyitása és zárhatósága érdekében történik, amely szolgálja a csontkamrában őrzött csontanyagok védelmét, könnyebben hozzáférhetnek a kutatók és az állományvédelmi felelős.

A csontkamra felett található ásatási sátor nem véletlenül került ki, ideiglenes védelmét szolgálja az Osszáriumnak, amelynek egyébként nyitvatartási időn túl a speciális ajtószerkezetét is zárták a múzeum munkatársai a Székesfehérvári Királyi Napok idején. Jelenleg pedig zárva van folyamatosan a csontkamra tetején található fémből készült ajtó, hiszen nem látogatható az Osszárium. Szeptember elején kezdik el a már említett fedlap restaurálását és a zárószerkezet kialakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában