Frissen Fejérből

2022.08.22. 17:52

Jogosultsági hiba miatt nem kaphatott mandátumot Rédei Norbert

A megüresedett önkormányzati képviselői mandátum kiadásáról döntött hétfő délután a Helyi Választási Bizottság Székesfehérváron. Az ellenzék által javasolt jelölt egy hiányzó aláírási jogosultság miatt nem kaphatja meg mandátumát.

Héjj Vivien

Pallós István, a Helyi Választási Bizottság elnöke

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Mint arról már korábban beszámoltunk, a júniusi városi közgyűlésen jelentette be lemondását Barlabás András, aki a Momentum önkormányzati képviselőjeként listán szerzett mandátumot 2019-ben. A képviselő július 15-i határidővel mondott le közgyűlésben elfoglalt helyéről.

A mandátum megszűnésétől számított 30. napig jelenthették be a jelölő szervezetek azt a személyt, illetve jelöltet, akit mandátumhoz kívánnak juttatni a közös kompenzációs listáról. Amennyiben ezen határidőn belül a jelölő szervezetek nem tesznek érvényes nyilatkozatot, abban az esetben a kompenzációs lista soron következő jelöltje szerez mandátumot.

A Helyi Választási Bizottság ülésén Pallós István elnök ismertette, a jelölő szervezetek közös nyilatkozatot tettek augusztus 11-én, melyben a megüresedett képviselői mandátum betöltésére a közös kompenzációs lista 8. helyén szereplő Rédei Norbertet jelölték ki. A nyilatkozat alapján a választási iroda a vonatkozó törvénynek eleget téve ellenőrizte a civil szervezetek cégjegyzékét, hogy arra jogosultak írták-e alá a szóban forgó nyilatkozatot.

– A közhiteles nyilvántartás szerint 9 személy rendelkezett képviseleti joggal a Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről, ugyanakkor a megbízás időtartama mind a 9 személy esetében 2022. június 30. napjáig tartott. Ezt követően már nem vehetők figyelembe mint jogosult nyilatkozattevő képviselők – ismertette a bizottság elnöke.

A bizottság tehát megállapította, hogy a nyilatkozatot aláíró Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes és Szabó Gábor választmányi elnök nem rendelkeznek nyilatkozattételi jogosultsággal. Ennek értelmében – habár a többi jelölő szervezet aláírása érvényes volt –, a benyújtott nyilatkozatot nem fogadta el a bizottság.

– Miután nincs joghatályos nyilatkozat, ezért nem tudjuk annak a jelöltnek kiadni a mandátumot, akit a közös nyilatkozat tartalmaz, hanem a jogszabályi rendelkezés alapján az eredeti kompenzációs listán soron következő jelölt részére adhatjuk ki – fogalmazott Pallós István.

A bizottság egyhangú döntéssel az ellenzéki lista 5. helyén álló Szabó Lászlónak adta ki az önkormányzati képviselői mandátumot. A döntés ellen három napon belül fellebbezést nyújthatnak be a jelölő szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában