Frissen Fejérből

2022.08.01. 11:37

Grandiózus színpad épül a Nemzeti Emlékhelyen (galéria)

Egészen új színpadi formátum várja az idei, egyben utolsó Koronázási Szertartásjáték résztvevőit a Nemzeti Emlékhelyen. Az előkészületek már javában zajlanak, hogy a közönség számára idén is felejthetetlen legyen az élmény.

Héjj Vivien

Javában zajlanak a munkálatok

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

2013 óta a Koronázási Szertartásjátékot minden évben a Nemzeti Emlékhely fölé emelt színpadon rendezik, azon a szakrális helyen, ahol az alkotó fantáziának köszönhetően az emberek képzeletében évről évre felépül az elpusztult Nagyboldogasszony Bazilika.

Idén augusztusban immár a tizedik szertartásjátékot rendezik meg, III. András – Az utolsó aranyágacska címmel. A rendhagyó előadás mottója: összegzés, megőrzés, továbbadás.

Már javában zajlik a színpad építése, napról napra több tucat szakember dolgozik azon, hogy minden színpadi elem mielőbb a helyére kerülhessen.

– Idén jubileumi előadás lesz, kapcsolódva az Aranybulla-évfordulóhoz és az Árpád-házi sorozat végéhez. Egy monumentális, egy sokkal nagyobb, szebb volumenű díszletet talált ki a tervező. A négy torony mellett ismét felépül a korona, de most először nem fog mozogni, egy magaslati ponton helyezkedik el. Új elem a díszletben egy hatalmas lépcső, illetve lesz még egy új díszlet is, de ez egyelőre maradjon meglepetés. – beszélt a műszaki részletekről Bajkó György, a Vörösmarty Színház műszaki vezetője, aki arról is beszélt, talajmechanikai okokból ezúttal a színpad mellett nem lesz oldalsó nézőtér, így minden néző a színpaddal szemben foglalhat helyet. A műszaki vezető azt is elárulta, ezúttal minden eddiginél több, mintegy kétszáz művész lép színpadra a Szertartásjáték során.

 

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király múzeum igazgatója elmondta, az elmúlt években a Vörösmarty Színház és a múzeum között szoros kapcsolat alakult ki, a közös munka mindig gördülékenyen zajlik.

– Van egy alaptérképünk a Nemzeti Emlékhelyről, amelyen a szakemberek meghatároztak olyan pontokat, amik nem veszélyeztetik a műemléki elemeket. Ezen műszaki terv alapján készíti el minden évben a színház a saját színpadtervét. – beszélt az együttműködésről a múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában