Frissen Fejérből

2022.08.29. 14:00

Fehérváron is boltzár? – Megkérdeztük a vásárlók véleményét

Újra előkerült a vasárnapi részleges vagy teljes boltzár lehetősége. Egyrészt jelentős befolyásoló tényező lehet az energiaválság kérdése, ugyanakkor fontosak a kereskedelmi dolgozók érdekei is. Megkérdeztünk néhány fehérvári vásárlót, nekik mi a véleményük az esetleges bezárással kapcsolatban.

Baráth Eszter

Illusztráció

Fotó: Bagotai Zsanett

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) célja, hogy vasárnap délben zárjanak be az üzletek. A szakszervezet online kérdőívet indított, amelyet már több ezren kitöltöttek, a KASZ 600 tisztségviselője pedig papíralapon is folytatja az aláírásgyűjtést a kereskedelmi egységeknél, és ettől érdemi áttörést várnak – írja a vg.hu. A Világgazdaság kérdésére a szakszervezet elnöke, Karsai Zoltán úgy fogalmazott, hogy érdekvédelmi képviseletként számukra a munkavállalók jólléte az első és legfontosabb, a rezsiválság miatt azonban az őszi-téli időszakhoz közeledve az is hangsúlyos elem, mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházban, vagy egyáltalán világítani.

Megkérdeztünk néhány székesfehérvári vásárlót, mi a véleményük a boltzár lehetőségével kapcsolatban, illetve, őket hogyan érintené ez a mindennapokban. Kéri Ferenc köztes megoldást javasolt: – Engem nem érintene, mert vasárnap nem szoktam vásárolni, de gondolom vannak olyanok, akik sokat dolgoznak hétköznap, meg szombaton is, és máskor nem érnek rá vásárolni. Én azt javasolnám, hogy ha más nem, akkor délig legyenek nyitva.

Kéri Ferenc
Fotós: Bagotai Zsanett / Feol.hu

Volt, aki egyértelműen támogatta a zárvatartást. Példaként a régi időket elevenítette fel, mint mondta, az ő gyermekkorában is szombaton 14:00 órakor bezártak a boltok, mindenki meg tudta oldani, most pedig még a költségek is magasabbak. Más egyáltalán nem támogatja a lehetőséget, hiszen rendszeresen vasárnap jár vásárolni.

– Tulajdonképpen nem lenne rossz. Nem is feltétlenül nekünk, vásárlóknak, hanem a kereskedelmi dolgozóknak. Talán nekik mégiscsak jól jönne a plusz pihenés – fogalmazott egy másik vásárló.

Nem túl meglepő tehát az eredmény, hiszen egy olyan lehetőségről van szó, amelynek megvalósulása sokak életét egyáltalán nem, másokét viszont jelentősen befolyásolná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában