Frissen Fejérből

2022.07.21. 13:16

34 mázsát emelt a daru - Helyére került a torony sapkája Pákozdon

Az első lépés megtörtént a katolikus templom felújítása érdekében.

Tihanyi Tamás

Nagy óvatosság mellett emelték fel a toronysapkát

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pákozdi Szent József katolikus templom régi toronysapkáját szerdán délben emelték le a helyéről az egyebek mellett a veszprémi várban is dolgozó Stílus Generál Kft. szakemberei, majd megkezdődtek az előkészületek a hetek óta készülő új toronysapka helyére emelése érdekében. Mivel a torony nagyon sok galambnak volt a lakóhelye, hatalmas mennyiségű madárürüléket is el kellett távolítani, amely munka különös gondosságot kívánt, hiszen veszélyes hulladéknak számít, ezért zárt konténerben szállítják el. Földre kerültek a régi gerendák, tartószerkezetek, szétporladt építőanyagok is.  

Július 21-én, csütörtökön délelőtt először letisztították a torony tetejét, azt a helyet, ahová az új toronysapkát várták. A daru nagyon lassan, óvatosan, szinte centiméterről centiméterre haladva emelte a helyére az erős napsütésben ezüstösen szikrázó felületű, 34 mázsás szerkezetet. Ezután először biztonságosan rögzíteni kellett a toronysapkát. A régit természetesen elbontják, de a feszületet megőrzi majd az egyházközség. A templom környékét meg kell tisztítani az építési törmeléktől, miközben a villámvédelem megoldása is a feladatok között lesz.  

A pákozdi templom teljes felújítása csak valamikor a jövőben valósulhat meg, pedig nagy szükség volna a további munkálatokra, ehhez azonban nyerni kell valamelyik pályázaton. A torony ablakait, a nyílászárókat mielőbb le kellene cserélni, a templomhajó ácsszerkezetével, a homlokzattal, a szigetelléssel is súlyos bajok vannak. Az első anyagi becslések még 70 millió forintos teljes költségről szóltak, ez az összeg ma már legalább 140 milliónál tart.  

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában