Kicsúszott az időből?

2022.06.03. 11:30

Levélben reagált az áramszolgáltató a fehérvári gazda panaszára

Reagált az E.ON a szerdai lapszámunkban megszólaló gazdálkodó kifogásaira, miszerint a szolgáltató a villany­oszlopok nem megfelelő helyen való telepítésével lehetetlenné teszi a háromhektáros földjének művelését.

Kecskés Zoltán

Jelenlegi állás szerint maradnak a villanyoszlopok

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Levélben fordultunk az E.ON Hungária Csoporthoz, akik leszögezték, hogy minden esetben a jogszabályoknak megfelelve és hatósági engedélyek alapján végzik a háló­zatfejlesztéssel kapcsolatos munkákat, ez ebben az esetben is így történt.

Hozzátették, hogy a város déli felén zajló nagyszabású, több mint 1 milliárd forint értékű európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés nem- csak az ipari park és a lakosság energiaellátását teszi biztonságosabbá, hanem lehetőséget ad további napelemes rendszerek telepítésére is, elősegítve ezzel a környezettudatos fejlesztéseket Székesfehérváron és környékén. Mint írják, a beruházás tervezési munkálatai már több éve elkezdődtek, melynek során a tervező még ebben a szakaszban minden érintett tulajdonost megkeresett és bevont az eljárásba.

Az E.ON szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében kiemelte, hogy a megyeszékhely déli felén zajló több mint 1 milliárd forint értékű európai uniós forrásból megvalósuló beruházás tervezési munkálatai több éve elkezdődtek, melynek során a tervező még ebben a szakaszban minden érintett tulajdonost megkeresett és bevont az eljárásba. A szükséges engedélyek, nyilatkozatok beszerzése után a Fejér Megyei Kormányhivatal úgynevezett vezetékjogi engedélyt, hétköznapi nyelven építési engedélyt adott a vezetékre és erről minden érintettet értesített. A vezetékjogi határozat alapján a földhivatal bejegyezte a vezetékjogot az ingatlannyilvántartásba és erről szintén értesített minden érintettet. 

Kiemelték azt is, hogy az érintett ingatlantulajdonosoknak ezekben az előkészítő fázisokban volt lehetőségük észrevételeiket, esetleges aggályaikat jelezni a tervezőnek vagy fellebbezni a határozatok ellen. Mivel az érintett ingatlantulajdonos sem a tervezési, sem a hatósági eljárásban nem jelezte, hogy a hálózatlétesítés az ingatlana használatát akadályozza, és jogorvoslattal sem élt a hatósági döntések ellen, az építést érvényes, engedéllyel rendelkező kiviteli terv birtokában elindították. 

Továbbá arra is kitérnek, hogy az érintett fehérvári gazdálkodó (Kollár Tibor), a szántóföld tulajdonosa a munkálatok kivitelezési szakaszában jelezte kifogásait és kérte a munka leállítását, illetve jóváhagyott műszaki tartalmának megváltoztatását. Ennek okán, az E.ON válaszában hangsúlyozza, hogy a projekt jelenlegi fázisában áttervezésre sajnos már nincs módjuk és lehetőségük: 

– A hatósági engedély szerinti nyomvonalon vagyunk jogosultak és kötelesek a hálózatlétesítésre. Az engedélyezett és megkezdett kivitelezés halasztása, a műszaki tartalom megváltoztatása az ellátásbiztonság, illetve az európai uniós pályázati forrás bevonása miatt nem lehetséges. Egy ilyen módosítás emellett minden kapcsolódó fejlesztés hátráltatását is jelentené. 

A permetezéssel kapcsolatban az áramszolgáltató a következő megjegyzést tette: 

– A növényápolással kapcsolatos nehézségekkel érintett terület az ingatlanok kis részére korlátozódik és nem teszi lehetetlenné a terület művelését. A vonatkozó jogszabályi előírások szerint társaságunknak a hálózatlétesítés során az ingatlanhasználati korlátozással okozott kárt kell megfizetnie az érintett ingatlantulajdonos javára az építési engedély szerinti kivitelezési tevékenység megkezdéséhez. Egyéb kártalanítási kötelezettség a hálózatlétesítés kapcsán vállalatunkat nem terheli. A kártalanítási összeg meghatározására társaságunk a vonatkozó jogszabályi előírások szerint igazságügyi kárszakértőt kért fel, a szakértő 824 324 Ft kártalanítási összeget állapított meg, melyet a panaszos nem fogadott el, így szintén a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a kártalanítási összeget társaságunk bírósági letétbe helyezés útján teljesítette a panaszos részére – olvasható levelükben.

Végül kitérnek arra is, hogy az ellátásbiztonságot szem előtt tartva a hálózat nyomvonalának kijelölése a legkisebb mértékű termőföld igénybevételére törekedve történt meg. Hozzáteszik, hogy a hálózatlétesítési munka elvégzéséhez szükséges „időleges más célú hasznosítás” bejelentése folyamatban van a földhivatal felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában