Frissen Fejérből

2022.06.03. 11:58

Két év után megtörténtek az első kapavágások az Olimpiai parkban

Két éven át számos kérdésre és problémára kellett megoldást találni, ma viszont megkezdődött az 1952-es helsinki olimpián világraszóló sikert aratott magyar sportolóknak emléket állító szobor helyének kialakítása.

Baráth Eszter

Kű Lajos, az olipiai emlékmű megálmodója áll az alap kiásás kezdetén.

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Melocco Miklós szobrászművész alkotása a Bregyó-köz mellett található Olimpiai parkban állít majd emléket azoknak a magyar sportolóknak, akik 70 évvel ezelőtt tizenhat arany-, tíz ezüst- és tizenhat bronzérmet szereztek az ötkarikás játékokon.

A városgondnokság munkatársai a mai napon megkezdték a szobor alapjának kiásását. Kű Lajos, a kezdeményezés ötletgazdája nagy lelkesedéssel figyelte a munkálatokat, amelyekkel kapcsolatban elmondta, az alap kialakítása várhatóan két hétig tart majd. – Két év után végre elkezdődött, itt a nemzet történelmi fővárosában – mondta nagy mosollyal Kű Lajos, utalva ezzel arra, hogy sem Helsinki, sem Budapest vezetése nem támogatta, hogy városukba kerüljön az emlékmű.

Az ötletgazda elmondta, nem csupán egy szobor létrehozása a cél, hanem az, hogy ezek a sportolók bekerüljenek a tankönyvekbe és a nekik emléket állító alkotás pedig zarándokhellyé váljon. A jelenlegi tervek szerint a szobor avatására szeptember közepén kerül majd sor.

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában