Mártírok emléknapja

2022.06.13. 08:30

Emlékezés a fehérvári zsidóság deportálásának 78. évfordulóján

A mártírok emléknapján, a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóság deportálásának 78. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai Izraelita temetőben.

FMH

Sokan gyűltek össze a Mártírok Emlékcsarnokában

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vasárnapi megemlékezést Darvas István főrabbi vezette. Az 1941-ben még 2075 tagú székesfehérvári hitközségből az 1946. évi összeírás szerint mindössze 289-en maradtak. A halálra ítélt embereket 1944. június 6-án a város peremére, a vasút melletti Szabó-téglagyárba hurcolták. A 2743 zsidó ember végső elszállítására június 14-én került sor. Darvas István főrabbi felidézte azt a tórai kötelességet is, hogy emlékezni kell mindarra, ami a múltban történt. Megemlékeztek továbbá a túlélőkről is, akik visszatértek a holokauszt után, és akiknek elviselhetetlen fájdalmak után kellett új életet kezdeniük. A megemlékezés az Óvoda utcai holokauszt-emlékműnél, majd az Izraelita temetőben folytatódott, ahol Darvas István főrabbi vezetésével gyászimát, kaddist mondtak az áldozatok emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában