Ifjú szakemberektől lesz virágos

2022.05.12. 10:00

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen díjat nyert Isztimér települése

A tavalyi évben a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem díját Isztimér település nyerte el. Az ehhez kacsolódó műhelygyakorlatnak még a vártnál is nagyobb sikere volt.

Palocsai Jenő

Gömbösné Rostaházi Judit (b1) bízik a fiatal szakemberek hozzáértésében

Forrás: Önkormányzat

A község polgármestere, Gömbösné Rostaházi Judit a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére elmondta: – A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen kapott díj része volt egy közösen szervezett és lebonyolított hallgatói tervezési műhelygyakorlat, amelyen a tájrendező- és kertépítő-, valamint a településmérnök-hallgatók vettek részt. A fiatalok a települési zöldinfrastruktúrával, települési értékvédelemmel kapcsolatos vizsgálatokat dokumentálnak, és javaslatokat is tesznek a település ilyen irányú fejlesztésére. A 15 fős hallgatói csapat és tanáraik május 4. és 6. között élvezhették Isztimér vendégszeretetét. 

Az érkezést követően a település vezetője mesélt a település történetéről, értékeiről, majd a szakmai munka egy bejárással kezdődött, a helyi főépítész, Akúcs Levente vezetésével. Ennek során a hallgatók magukba szívhatták Isztimér hangulatát, utcáinak szélességét, szövevényét. A műhelymunkának a helyi kultúrház adott otthont, ahol nemcsak a tervezői gondolatok születtek, hanem az igazi házias ebéd is készült. A két, lázas munkával kitöltött napot a falu lakóival közösen tartott konstruktív, jó hangulatú közös beszélgetés, ötletelés zárta. A hosszas megbeszélés elsődleges témája természetesen a faluközpont átalakítása, szerves közösségi térré való összefűzése volt. A helyi gyakorlatot a tantermi munka követte, ahol a diákok összeállították a vizsgálati dokumentációt, javaslatokat tettek a közösen megvitatott településrészek fejlesztésére, alakítására, míg végül hallgatói prezentáció keretében ismertették mindezt az egyetemen Isztimér képviselői előtt. 

Gömbösné hozzátette: – Egy ilyen kis faluban, mint Isztimér, ritkán adódik lehetőség arra, hogy a települési mikrokörnyezet alakításával a kötelező feladatokon túl, mélyrehatóbban egy szakmai csapat foglalkozzon. Bár ez a feladat is olyan, mint a foci – sokan gondolják, hogy értenek hozzá, és csak pár növénytelepítésről szól –, korántsem elhanyagolandó egy településfejlesztési koncepció megalkotása egy-egy falu részletére vonatkozóan ifjú, tehetséges, ötlettel teli hallgatóság által, akik a tanulmányaik révén birtokában vannak az ehhez szükséges szakmai eszközöknek. Az eredmények magukért beszélnek, így az önkormányzat eldöntötte: Isztimér biztosan indul a következő Virágos Magyarország pályázaton is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában