Megemlékezés

2022.05.30. 18:57

A hősök köztünk vannak, közülünk fakadnak, legyünk rájuk büszkék

Megható emléktábla-avatásnak és megemlékezésnek lehettünk részesei hétfőn délelőtt a Szentgyörgyi Dezső téren. Frissen avatott emléktáblájánál családja: ifjabb és legifjabb Szentgyörgyi Dezső, Kilián Mihály veterán pilóta, Horthy Éva és Németh Zsigmond, Viplak Tibor polgármester és Földesi Dorina jegyző helyezett el virágot.

Hajdú Marianna

Viplak Tibor polgármester, Turi Török Tibor szobrászművész és ifjabb Szentgyörgyi Dezső leleplezik a domborművet

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Szentgyörgyi Dezsőről falujában, Enyingen mindig nagy szeretettel emlékeznek meg az ottélők. A hajdani pilóta is mindig szeretettel beszélt a településről, ahol felnevelkedett. Sosem feledte, honnan emelkedett egészen az égig.

2015-ben, születésének századik évfordulóján, emlékévet rendeztek tiszteletére és teret neveztek el róla. 2017 óta Enying város díszpolgára a nemes férfi.

Most pedig Turi Török Tibor szobrászművész, a település díszpolgára tiszteletére önköltségi áron egy domborművet készített. 

Az előzetes tervek szerint az emléktábla leleplezésére Szentgyörgyi Dezső halálának ötvenedik évfordulóján került volna sor, de a járvány miatt csak idén valósulhatott meg.

B. Stenge Csaba történész mellett Viplak Tibor, Enying város polgármestere méltatta Szentgyörgyi emberi nagyságát és a fivér, Szentgyörgyi Kálmán könyvének soraiból idézett, amit bátyja halálának 25. évfordulójára adtak ki:

“Negyedszázad telt el a szomorú tragédia óta, ez próbálta gyógyítani sebeimet, enyhíteni az éles fájdalmat. A frissen ásott sír szélén lesújtott bennünket, amíg az ész érvei működnek sorsotokba nem lehet belenyugodni, csupán beletörődni, erről pedig az élet rohanó tempója gondoskodik.”

Sokan lerótták tiszteletüket a hős pilóta emlékplakettje előtt
Forrás: Fehér Gábor / FMH

Vitéz Szentgyörgyi Dezső életének és pályájának 1971. augusztus 28-án Koppenhágában egy microburst azaz szélnyírás vetett véget, ami akkor jön létre, amikor a szél iránya hirtelen megváltozik. Egy repülőgép 500 méterre éppen leszállni készül. Ezt az 500 méteres magasságot képes 20 másodperc alatt megsemmisíteni.

Ebben a lehetetlen állapotban, amit akkor még műszerekkel előre lehetetlen volt jelezni, fizikailag képtelenség volt elkerülni.

A kapitány olyan emberfeletti erővel igyekezett emelni a gépet és kiszakítani ebből a halálos fergetegből, hogy vállizmaiban a későbbi orvosi vizsgálat szakadásokat, repedéseket állapított meg.

A példátlan emberi magatartását nem csak a polgári repülésben bizonyította.

Pályáját katonai pilótaként kezdte. Számtalan sikeres harci bevetésen védte hazánkat a második világháborúban és már ebben az égi és földi pokolban ember tudott maradni. Már életében legendává vált:

Szentgyörgyi Dezsőt 1948-ban – mint a magyar légiforgalom pilótáját – virágcsokorral köszöntötte egy hasonló korú Musztáng pilóta és meghatottan mondott köszönetet. A Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája, a 101. Puma vadászrepülő osztály tagja, Szentgyörgyi, 1944. végén, az egyik kialakult légiharc során észrevette, hogy a Mustangnak elfogyott a lőszere, intett az ellenséges pilótának és hagyta elmenni. Nem csak Enying város polgárai, de az egész ország büszke lehet erre a nagyszerű férfira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában