Frissen Fejérből

2022.04.25. 19:26

Megújult az Aranybulla emlékmű és a kirándulópark

Egy 650 millió forintos felújítás végeredményét szemlélhettük meg hétfőn délután a Csúcsos-hegyen.

Hajdú Marianna

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Cser- Palkovics András polgármester és Vargha Tamás országgyűlési képviselő Vojtek Tímea tervezőmérnökkel mutatták be az újjávarázsolt Aranybulla-emlékművet és a gondosan megtervezett és megépített környezetét.

– Egy nagyon szép kulturális és történelmi központ, valamint annak környezete újult meg. Az Árpád-ház Program keretében 650 millió forintból, teljes egészében kormányzati forrásból valósult meg a felújítás. Bízom benne, hogy már tavasszal mindenki a szépségére jár majd az elkészült új közparknak – mondta Cser-palkovics András polgármester.

– A helyszín történelmi jelentőségű, hiszen 800 évvel ezelőtt II. András ezen a helyen hirdette ki az Aranybullát – hangzott el Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszédében. – A projekt megvalósításával azt szerettük volna elérni, hogy ne csak egy emlékhely, de egy közkedvelt kirándulóhelyszín is legyen az Aranybulla-emlékmű.

Az Árpád-ház Program folytatódik: a volt Köztársaság Mozi épületében már javában zajlik a kiállítótér, a kőtár és a látogatóközpont kialakítása.

A teljesen megújult Aranybulla emlékmű nemcsak Fehérvár lakóinak lehet népszerű kirándulóhelye, de az ország zarándokhelyévé válhat. A kilátóterasz remek panorámával szolgál. Az emlékmű lábához lépcső vezet, megközelítése könnyű és praktikus, de van kerékpáros pihenő, erdei sétaút és egy új parkoló is. Egy új, szociális helyiség építésének a lehetősége is felmerült.

Herczegné Ghyczy Zsuzsanna, a KörTeKert Stúdió tervezője elmondta, hogy a már meglévő és ültetni kívánt növényeket gondosan egymáshoz komponálták. A meglévő növényzet megmaradt és nagyon vigyáztak rájuk a zöld környezet kialakításánál. Így összesen 152 fát, 5438 cserjét és ezen túl még sövényt is ültettek, amiket automata öntözőrendszerrel táplálnak.

A rehabilitáció fő célja az volt, hogy a kihasználatlan terület méltó helyet adjon megemlékezések rendezésére, a hétköznapokban pedig kirándulóhelyként csalogassa a szabadba vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában