Győzelem, hetven éve

2022.04.20. 07:45

Megkezdődhet az olimpiai emlékmű helyének kialakítása Fehérváron

Többéves folyamatos munka és várakozás után célegyenesbe fordult a kezdeményezés, amely az 1952-es helsinki olimpián világraszóló sikert aratott magyar sportolóknak kíván emléket állítani.

BE

Melocco Miklós, Tolcsvay Béla, Kű Lajos és Döbrentei Kornél is örömmel mesélt

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tizenhat arany-, tíz ezüst- és tizenhat bronzérem, ezt mutatta Magyarország neve mellett az éremtáblázat 1952-ben a helsinki olimpián, ahol az érmek tekintetében csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió előzte meg hazánkat.

A kor legnagyobb örömforrása volt az olimpia – ebben egyetértett Kű Lajos, az emlékmű ötletgazdája és akik azonnal csatlakoztak hozzá, Me­locco Miklós szobrászművész, Tolcsvay Béla énekmondó és Döbrentei Kornél költő is.

Kű Lajos elmondta, utólag már örül annak, hogy sem Helsinki, sem Budapest vezetése nem támogatta, hogy a városában kapjon helyet az emlékmű, hiszen így Székesfehérvár mint történelmi főváros adhat otthont az alkotásnak. A Bregyó-köz melletti Olimpiai parkban Melocco Miklós alkotása állít majd emléket az olimpiai hősök számára.

A megrendelést a mai, szerdai nap során megkapja Székesfehérvár városgondnoksága, az átadás pedig várhatóan szeptember második hetében történik majd. Az ünnepségen először csendül majd fel az a Tolcsvay Béla által szerzett dal, amely szintén a 70 évvel ezelőtti olimpia magyar sportolóit dicsőíti, és elhangzik a Döbrentei Kornél tollából származó óda is. A dal szerzője kiemelte, a szerzemény célja, hogy az emberek országszerte magukévá tegyék, éppen ezért nagyon fülbemászó dallamra számíthatnak majd a hallgatók. Döbrentei Kornél pedig úgy fogalmazott, azért csatlakozott azonnal a kezdeményezéshez, mert úgy véli, a magyarság számára a sport olyan, mint egy titkos fegyver, ami mindig összehozza a társadalmat.

A kezdeményezés résztvevői mind egyetértettek abban: a helsinki olimpia sportolóiról keveset tudnak ma az emberek, pedig rendkívül megérdemelnék, hogy ismerjük tetteiket. Éppen ezért az emlékmű mellett több céljuk is van, mint például az, hogy ezek a sportolók bekerüljenek a tananyagba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában