Fókuszban a gyermekek

2022.04.07. 13:00

Az oktatásról és nevelésről értekeztek európa nagyjai a fehérvárcsurgói konferencián

A Károlyi-kastélyban tartott nemzetközi konferencia központi témája a gyermekek oktatása és a nevelése volt, nem feledve, hogy nemcsak az oktatási rendszerre hárul feladat, hanem a családra is.

Palocsai Jenő

Forrás: Fekete Ágnes

A Károlyi-kastély hosszú évek óta szervez nemzetközi konferenciákat, leginkább tavasszal. A nemrégiben tartott eseményről a szervezők egyikét, Károlyi Györgyöt kérdeztük. A konferenciának otthont adó birtok vezetője elmondta: - Idén, a korábbi években megszokott módon olyan témákat taglalt a konferencia, melyeknek van magyar relevanciája, de nagyon könnyen ki lehet szélesíteni európai relevanciára, hiszen mindig nagy társadalmi kérdésekkel foglalkozunk. Tavaly például a családról volt szó, és annak mintegy folytatásaként úgy döntöttünk Angelica asszonnyal, hogy idén a nevelés és az oktatás lesz a középpontban.

 

A gyermeknek a nevelése ne csak iskolai oktatásból álljon

 

A Károlyi házaspár nem is sejthette a szervezés kezdetén, hogy mennyire aktuális lesz a választott téma. Miközben ők készültek a nemzetközi előadók fogadására, a kormány népszavazást kezdeményezett a családok, azon belül a gyermekek, illetve azok nevelésének és oktatásának védelmében.

 

Károlyi György hangsúlyozta: - Meg kell említeni, hogy nemcsak az oktatási vetülettel foglalkoztunk az új generációkra gondolva, hanem a neveléssel is. Ez jó döntés volt, ugyanis több előadó aláhúzta, hogy mennyire fontos az, hogy a gyermek nevelése ne csak iskolai oktatásból álljon, hanem vegye ki a részét a szülő, a család is, hiszen ezek együttesen járulnak hozzá a gyermek fejlődéséhez.

Forrás: Fekete Ágnes

A konferencia úgy szerveződött, ahogy minden évben szokott, vagyis megkeresték azokat a külföldi és magyar előadókat, akik az adott téma elismert szakértői, majd akik elfogadták a meghívást, azok jelezték, hogy pontosan milyen részterületet szeretnének jobban megvilágítani. Közben a Károlyi-házaspár leegyeztette a különböző külföldi kulturális intézetekkel, nagykövetségekkel az előadók támogatását, és a hosszú munka eredménye egy másfél napos konferencia lett, ahol 15, a magyarok mellett olasz, osztrák, német, francia és belga egyetemi tanár, illetve a témában jártas szakember ismertette meglátásait, tapasztalatait.

 

Az esemény történéseit Károlyi György így foglalta össze: - Mindig egy kis stresszel állunk az események kezdete előtt, de sikerről számolhatunk be, mert a visszajelzések nagyon pozitívak voltak. A külföldiek nagyon örültek annak, hogy megismerhetik Magyarország oktatási, nevelési rendszerét, illetve a jövőt érintő elképzeléseket.

 

A konferencia hangulatára így emlékezett vissza Károlyi György: - A vendégeink örömmel üdvözölték azt, hogy alkalmat adtunk egy személyes találkozásra, hiszen évek óta online kapcsolatban vannak csak egymással. Mi pedig büszkék voltunk arra, hogy be tudjuk nekik mutatni Magyarországot, illetve azon belül ezt a kicsi, de gyönyörű tájat.

 

Még nem tudják, hogy mi lesz a téma 2023-ban, de az biztos, hogy ismét egy hasonlóan közérdekű, több országot, társadalmat is érintő szakterületet választanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában