Tizenkét csapat

2022.03.06. 20:44

Problémás haditervek - versenyeztek a diákok

Az Országos Problémamegoldó Verseny regionális fordulójának adott otthont a székesfehérvári Mathias Corvinus Collegium központja a Grand Inkubátorházban. Egy háborús helyzetre kellett kreatív, kivitelezhető tanácsokat adniuk a diákoknak – a második világháború végén.

S. Töttő Rita

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tizenkét csapat érkezett ezúttal a problémamegoldó versenyre Székesfehérvárra – a régió több iskolájából. – Nagyon örülünk annak, hogy már ilyen rendezvények szervezésében is részt tudunk venni – ez azt jelzi, hogy milyen dinamikusan fejlődik a központ – fogalmazott Östör Annamária önkormányzati tanácsnok a szombati rendezvényen.

A zsűrit ezúttal Csurgai-Horváth József történész, valamint Orosz Bence, egy tervező-grafikai stúdió kreatív igazgatója alkotta, akik meghallgatták a diákok megoldásait például a következő elképzelt helyzetre: 1945. május 6-án vagyunk és a szovjet csapatok előretörnek. Tanácsadóként mit tennének, mit mondanának Churchillnek? A cél, hogy olyan haditerv készüljön, amely megállítja az ellenséges csapatok kelet felől érkező előrenyomulását. Sok mindenre tekintettel kellett lenniük a tanácsadóknak: a kimerült lakosságra és országra, a kreativitásra és a megoldhatóságra. A zsűri a tartalom, a megvalósítás és az előadásmód szempontjait is figyelembe vette a diákok előadásai során. – Szeretjük a kreatív, izgalmas ötleteket, de azért arra is ügyelni kell, hogy például pénzügyileg finanszírozni lehessen a felvetett javaslatokat – árulta el Orosz Bence. – Voltak nagyon izgalmas, reális ötletek! – tette hozzá a zsűritag. A legjobbak a következő fordulóba jutottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában