Szerethető igényesség

2022.02.14. 07:45

Zenés farsangi programot szerveztek a Halász-kastélyban

Farsangi FÜLEmüle elnevezéssel szerveztek elsősorban gyerekeknek zenés programot a Halász-kastélyban.

Tihanyi Tamás

A farsang jegyében szólt a zene a kastélyban

Forrás: Tihanyi Tamás

Fülelj, énekelj, játssz, próbáld ki a legkülönbözőbb hangszereket! Ezzel invitálta a kastélykoncert-sorozat ezúttal farsangi hangulatú vasárnapi állomására a családokat az esemény házigazdája, Bartek Zsolt klarinétművész. A délután interaktív módon igyekezett közelebb hozni a gyerekeket az elhangzó művekhez és hangszerekhez.  

– Vendégeket, hangszeres előadóművészeket hívunk azért, hogy bemutassuk a választott hangszereket és a műveket – mondta Bartek Zsolt. – Így került már sorra a hárfa, a cselló, a zongora, és sok fúvós hangszer. Azt tervezzük, hogy a jövőben kamaraegyüttesekkel, vonós, vagy fúvós hangszercsaládokkal folytatjuk a sorozatot. Úgy tervezzük, ha már jó idő lesz gyereknapon, elfoglaljuk a kastélyparkot is!  

Bartek Zsolt vasárnap Kéménczy Antal zongoristával, az egyházzene kiváló előadójával zenélt együtt.  

– Nagyon fontos a zene szeretete, a komolyzene megismertetése – hangsúlyozta ki Kéménczy Antal. – Mi örülünk annak, ha akár kamara-, akár szóló zenével közelebb hozhatjuk ezt a világot, az igényes komolyzene világát. Bárhová megyünk, általában könnyűzene szól, halljuk azokat a populáris dallamokat, amelyek szinte észrevétlenül vesznek körül minket életünk során. Négy gyermekes apaként fontosnak tartom, hogy nem elég megismertetni, meg kell szerettetni az igényes komolyzenét a gyerekekkel: ezt így, játékos formában tudjuk elérni igazán. Olyan zenét hoztunk, amelyek a karnevált idézik. Táncos karakterű variációkat játsszunk, Zsolt azt találta ki, hogy a különböző tánctételekhez eltérő mozdulatokat mutat be. A gyerekek szeressék, amit hallanak!  

Antal hozzáteszi: a gyülekezetben, ahol orgonál, az egyházi muzsikát is igyekszik közelebb vinni a fiatalokhoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában