686 millió forint fejlesztésre

2022.02.01. 17:30

Út, járda, parkoló – Sárpentelén a faluházat korszerűsítenék

A sárszentmihályi önkormányzat olyan eredményeket tud felmutatni, amelyekre igazán büszkék lehetnek a településen élők. A legfontosabb történésnek mondható, hogy a kormány 591 millió forint megítéléséről döntött az óvodai projekt javára. Óber Andrea polgármesterrel beszélgettünk.

V. Varga József

Már csak a csupasz falak állnak – bontási pillanatkép a leendő óvodánál, mellényben, sisakban Óber Andrea polgármester

Forrás: Süle Zsuzsanna

Hol tart az óvodafejlesztés?

– Jelenleg a bontási szakaszban vagyunk, már csak a csupasz falak állnak. A magyar kormány még 2020-ban 30 millió forinttal támogatta a projekt tervezését, majd a múlt év végén 591 millió forintos támogatást kaptunk, hogy a régi kúriaépületben, annak megmentésével, megvalósulhasson egy korszerű, három csoportszobás óvoda településünkön. Nagy öröm számomra is, hogy megkezdődhetett végre ez a beruházás, amellyel az itt élők több évtizedes álma válhat valóra. Köszönet illet mindenkit, aki az előkészítésben részt vett, de különösen sokat köszönhetünk Törő Gábornak, a térség országgyűlési képviselőjének, a támogatás előteremtésében vállalt kulcsszerepe miatt.

Az óvoda fő homlokzatának látványterve Forrás: Önkormányzat

 

 

Az utak állapota a lakosság életminőségét is javíthatja…

– Igen, a lakosság számára talán legfontosabb az utak állapotának javítása, hiszen évtizedes lemaradást kell pótolni, ami nem könnyű feladat, főként a tulajdonviszonyok rendezetlensége miatt. Belügyminisztériumi forrásból, egy helyi társaság segítségével és önerő hozzáadásával megvalósult az Erdő utca 393 és a Völgy utca 240 méteres szakaszának aszfaltozása. A Magyar Falu programban az Arany János utca 627 és a Mély utca 174 méteres szakasza is megújult. Belügyminisztériumi vis maior forrásból valósult meg az Ady–Arany–Jókai–Liget utcák egyes szakaszainak helyreállítása.

 

 

Milyen további fejlesztésekről tud beszámolni?

– A Magyar Falu program segítségével a faluközpontban 12 új parkoló épült, és megújulhatott a polgármesteri hivatal néhány irodája. Az iskolai betonos pálya mögötti területen elkészült a 14-szer 26 méter alapterületű műfüves futballpálya, megújult az iskola melletti és a szőlőhegyi játszótér, így ezekkel együtt már négy játszótere van a falunak. Beszereztünk egy 9 személyes új falugondnoki buszt, de a fogorvosi rendelő felújítására és a községháza épületének javítására is kaptunk támogatást. Az utakra, a fenti fejlesztésekre és az óvodára összességében 686 millió forráshoz jutottunk.

Óber Andrea polgármester a látványterv egyik lapjávalForrás: Verebélyi Szilvia

 

 

Számos közösségi rendezvényt is tető alá tudtak hozni?

Csak néhány a sok közül. Ősszel, első alkalommal rendeztük meg a Sárszentmihályi Mulatságokat a ligetben, amelyen ingyenes koncertek, gyermek- és közösségi programok várták az érdeklődőket. Nagyszabású térségi találkozóval rukkolt elő a nyugdíjas egyesület, a randevún a környező települések nyugdíjas csoportjait látták vendégül. Az év végén adventi vásár és színpadi produkciókkal tarkított Mikulás-parti is várta a helyieket.

 

 

Idei tervek, pályázatok?

– Figyelembe véve a lakossági igényeket, a kiírások feltételrendszerét és a helyi adottságokat, terveink között szerepel különböző pályázati forrásokból a József Attila utca aszfaltozása, a Liget és a Jókai utca közötti járdaszakasz felújítása, a Petőfi és a Dózsa György utca felmenő irányában, a bal oldalra nyíló szakasz aszfaltozása és a Jankovich utca felújítása. Pályázunk a sárpentelei településrész faluházának korszerűsítésére is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában