Frissen Fejérből

2022.01.03. 15:36

Negyvenötmillió forintból korszerűsítették a kajászói iskolát (videó)

Fogadásra készen állnak az általános iskola további tantermei a teljes alsó tagozat fogadására, elkészültek a felújítással.

Zsohár Melinda

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 2009-ben megszüntetett és 2021-ben újraindított oktatási intézményben két osztálynyi gyermek tanul, komfortos körülmények között. Császár Roland polgármester és testülete egyik fő célja volt, hogy a községben újra működjék az iskola – hivatalosan a martonvásári Beethoven Általános Iskola tagintézményeként. A Magyar Falu Program pályázatán elnyert negyvenöt millió forintból tovább korszerűsítették az épületet, a leendő két osztálynak a padjai is bent állnak a frissen festett termekben.

Az esztendő első tanítási napján vágták át a nemzetiszín szalagot a felújított, korszerűsített iskola bejárata előtt. Császár Roland polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a helyi közösség akaratát támogatta, sokak kívánságát teljesítve. 

A helyi lakosok többsége reménykedett, hogy a 2009-ben bezárt és szemmel láthatóan minőségi külső adottsággal bíró épületegyüttes ismét gyerekeket fogad majd. Bensőséges ünnepségen avatták fel a tovább újított és korszerűsített épületet, az elsősök és a másodikosok újévköszöntő rigmusokkal tették meghatóvá az eseményt. A kajászói iskola a martonvásári Beethoven Általános Iskola kihelyezett tagozata, a nagyobb gyerekek többsége oda jár. Az avatón jelen volt Csapó Tamás, az anyaiskola igazgatója és Szilágyiné Németh Sarolta, az illetékes Dunaújvárosi Tankerület vezetője. 

Kajászó lakossági összetétele megváltozott, korábban elvándoroltak sokan, alig született gyermek, valamint 2010 előtt más volt a közoktatás filozófiája is. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a szocialista-liberális kormány idején az önkormányzatokra hárult a közoktatás költsége, s ezzel számosan nem tudtak megbirkózni. A Fidesz-KDNP kormányzat a köznevelést állami hatáskörbe vonta, nem utolsó sorban az esélyegyenlőség biztosítása érdekében. Tavaly az országban 900 helyszínen zajlott valamilyen iskolafelújítás, -bővítés, 280 milliárd forintot költöttek e fontos célra. A tavalyi tízszázalékos pedagógusbér-emelést a tervek szerint jövőre átfogó béremelés követi, utalt Tessely a közszájon forgó és a szakmában megfogalmazott igényre. Hozzátette: a körzet képviselőjeként személyesen két „álma” volt Kajászóval kapcsolatban. Az egyik az iskola újranyitása, a másik pedig a település régi nevének, az 1491-1950 között hivatalosan használt Kajászószentpéter visszaállítása. Ez ügyben már tettek lépéseket, mondta el a polgármester.

A tankerület pályázta meg a Magyar Falu Programban a legutóbbi felújításra a 45 millió forintot, tájékoztatott Szilágyiné Németh Sarolta tankerületi vezető, de az önkormányzat, az önkéntesek, segítők, támogatók láthatóan bőven hozzátettek ehhez az összeghez. Császár Roland polgármester ritkán szól erről, ám a tettek bizonyítják e tényt. Az újraindításkor számos felújítást végeztek a szép épületegyüttesen, s azóta elköltöztették az első traktusban kialakított néprajzi gyűjteményt is, hogy helyet adjanak a bővítésnek. Becsukták a teraszt, korszerűsítették a fűtési rendszert, tetőt és nyílászárókat cseréltek, tágas tornaszoba, melegítőkonyha, ebédlő, vizesblokk, a tantermekben új berendezés áll rendelkezésre. A Magyar Falu Program a kormányzat legsikeresebb vidéki programja, az ötezer lélekszám alatti települések folyamatos támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában