Vonzóvá tenni

2022.01.08. 20:00

Gárdony: többmilliárdos átalakulás a strandon

Lényeges átalakítások és fejlesztések várhatóak a közelgő időszakban a Napsugár standon és környékén. Erről beszélgettünk Tóth István polgármesterrel.

Déri Brenda

A régi épületeket elbontották, a remények szerint teljesen átalakul majd a Napsugár strand és a tágan vett környezete is

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nemrég lapunk munkatársai arra lettek figyelmesek, hogy a strandon lévő, igencsak régi és rossz állapotú épületet, mely korábban csónakházként, napozóként és mosdóhelyiségként üzemelt, elbontották. Ennek okán kerestük fel Tóth István polgármestert, hogy ossza meg a strandot érintő terveiket. Kiderült, sokkal többről van itt szó, mint a Napsugár strand felújításáról. A romos épületet decemberben bontották le, a terv az, hogy 2-3 milliárdos költséggel gyakorlatilag a város területéhez tartozó partszakasz egészét vonzóbbá tegyék.

 

Ahhoz, hogy teljes képpel tudjon szolgálni, a polgármester a legelején kezdte: – Első körben kialakítottuk a strand mellett található öblöt, mely korábban csónakkikötő volt, de emellett szeretnénk még ide egy parkot vízi játékokkal és szökőkutakkal. Ezek tervezése már zajlik is.

 

A decemberben lebontott épület helyére egy olyan szolgáltatási egységet látna szívesen az önkormányzat, mint például fagyizó, étterem, kávézó vagy cukrászda. Azonban erre pályázatot írnak majd ki, így ezt nem a város fogja kivitelezni. Tóth István bízik abban, hogy az év feléhez érve már lesz olyan pályázó, aki meg tudná valósítani valamelyiket. Az önkormányzat mindenben támogatni fogja azt, aki ebbe belefog.

 

Ami a Napsugár strand és környékének – beleértve az odébb eső agárdi hajókikötőt is – átalakulását jelenti, a jelenlegi strandbejáratok megszűnnek, helyette kialakítanak egy teljesen új fogadóteret a fürdőzni vágyóknak, mégpedig a jelenleg nem üzemelő Napsugár Pub túloldalán. Tehát a jövőben egy beléptetős kapuépületen keresztül tudnak majd bejutni ehhez a partszakaszhoz az ide érkezők. A mostani autó­parkolót parkosítják, az autók befogadására alkalmas parkolót kicsit távolabb alakítják ki.

 

A strand területén létrehoznak egy teret kiülőkkel, teraszokkal. Jelenleg áll még itt egy kisebb épület, amit szintén lebontanak, és helyére egy elegánsabb, kétszintes szolgáltatórészt szeretnének. Az alsó szintre kisebb vendéglátóhelyet vagy üzletet szánnak, az emeletre kiadó, tóra néző apartmanlakásokat. Ettől a kétszintes objektumtól indulna egy sétány, amely elhúzódik egészen a strand másik végéig és azon túl a Fehér Fregatt Vendéglőig és a Park strandig.

 

Tervben van, hogy létesítenek még egy szociális blokkot, mosdókkal baba-mama szobával és öltözővel. Illetve a Napsugár Pub túloldalán fekvő büfésort teljesen felszámolják, és kétszintes üzletekkel teli ingatlant húznak fel a helyére. Ehhez az önkormányzat korábban már 30 millió forintért megvásárolta a büfék egy részét, másik részük azonban magántulajdonban van, de a polgármester szerint közös a céljuk, így nem lesz akadálya annak, hogy megépülhessen az áhított komplexum.

 

Azt is megtudtuk, mindez megközelítőleg két-három milliárd forintból tud megvalósulni az elkövetkezendő években. Az idei év még a pályáztatásról és az előkészítésről szól, kisebb munkálatok mellett a kapuépületet szeretnék megépíttetni.

 

– A terv nem kevesebb, mint a város egész tóparti szakaszának átalakítása, hogy egy jóval magasabb komfortérzetet tudjunk megteremteni lakosainknak és az ide érkező vendégeinknek – zárta gondolatait Tóth István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában