Gyakorlat

2022.01.02. 09:00

Boszniára készült az EUFOR következő váltása

Gyimóthy Levente

Forrás: Dömsödi Richárd ha.; Gyimóthy Levente ha. és MH 43 alakulat

Számos, a missziós felkészüléshez elengedhetetlen katonai mozzanatot hajtott végre több katonai szervezetből – köztük az MH43 Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományából - kijelölt teljes váltás az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi kiképző bázisán. 

A High Voltage 2021 gyakorlat célja volt számot adni a misszióba készülő állomány békefenntartó műveletek ismereteiből. 

A lőgyakorlattal és tömegoszlatással színesített zárógyakorlat sikerén a manőver század dolgozott több napon át. Az MH EUFOR 26. váltás kijelölt állományára a béketámogató művelet megtervezését, vezetését és végrehajtását bízták, amely mozzanatok a dimbes-dombos, festői környékkel megáldott Újdörögdön maradéktalanul teljesültek.

Forrás: Dömsödi Richárd ha.; Gyimóthy Levente ha. és MH 43 alakulat

A zárógyakorlaton – amelyet Székesfehérvár Helyőrség és az MH 43. alakulat parancsnoka, Vokla János ezredes is figyelemmel kísért a helyszínen -, felmérték a parancsnoki állománynak az együttműködés szervezésében tanúsított többnemzeti szemléletét, jártasságát. Ellenőrzési szempontokat tekintve, a magasabb készenlétbe helyezéssel kapcsolatos feladatok; úgy, mint útvonal- és gépjármű ellenőrzési, illetve járőrözési tevékenységek kerültek előtérbe, de a katonákkal begyakoroltatták a készenléti szakaszok kirendelését, a terület- és határzárást, valamint, a már említett tömegkezelési módokat.

S, ha ez még mind nem lenne elegendő, a misszióba készülő honvédek Újdörögdön szállítmánykísérést szerveztek, VIP személy kísérésének szituációjában vettek részt, továbbá sérült személyek és járművek kimentését is koordinálták és objektum őrzés-védelmi feladatokat is gyakoroltak. 

Az egyik legizgalmasabb napnak ígérkező, december 16-i mozzanat során egy elképzelt helyzetet modelleztek katonáink: kiserejű ellenséggel vették fel a tűzharcot. Ez abból állt, hogy gépjárműről leszállva, géppuskás katonák tűz alá helyezték a célt, amelyek 50-100 és 150 méteren voltak kihelyezve. Ezek megsemmisítését követően már a fegyverraktár biztosítására koncentráltak. 

– Vannak, akik először vesznek részt ezen a felkészítésen – jómagam is első alkalommal szerzek tapasztalatokat ilyen jellegű gyakorlaton – taglalta a helyszínen Rankay Ayrton hadnagy, aki a szintén aznap zajlott tömegkezelési mozzanat részleteibe,,avatott” be. Ez utóbbi szituáció is izgalmakban bővelkedett, hiszen hőzöngő elemek törtek be az áteresztő pont és a bázis területére, akiket 2 szakasznyi erő szorított ki onnan profi módon, mondhatni ,,rutinmunkával".

A mozzanatok gyakorlását értékeléssel és az eredeti helyzet visszaállításával zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában