Frissen Fejérből

2022.01.18. 11:00

A dégi kastélykert parkfenntartási munkálatairól

A Festetics-kastély eredeti birtoka 300 hektár nagyságú volt, ez ma is megvan! Ez Közép-Európa legnagyobb angolparkja. Akad is vele munka mindig.

Majer Tamás

A dégi kastélyparkban elvégzendő munkák között van mintegy 45 fa ápolása, valamint 186 fa injektálása

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Parkfenntartási munkálatok elvégzésére írt ki ajánlati/részvételi felhívást számos, a kezelésében lévő honi kastélykertre vonatkozóan a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nkft. 2022. január 31-ig beérkező ajánlatokkal foglalkoznak. Természetesen a megújulás alatt lévő dégi Festetics-kastély csodaszép parkja is szerepel az országos listán. A dégi kastélykert az épület felújítási munkálata, a múzeumi terek, tárlatok kialakítása során is látogatható.

 

Olvasóink tudják, a 19. század elején, Pollack Mihály tervei alapján épült, pompásan felújított kastélyépület földszintjén a Festetics család életét, a család kedvenc időtöltéseit – gasztronómia, irodalom, zene, sport –, illetve a kastély történetét mutatják majd be, az emeleti tárlat pedig a szabadkőművességgel foglalkozik majd.

 

Fejérből egyébként a NÖF csákvári, iszkaszentgyörgyi, lovasberényi, nádasdladányi, soponyai értékét, kastélykertjét, illetve parkját érinti még a szóban forgó, a parkfenntartási munkálatok elvégzésére kiírt, az idei és a következő évre szóló közbeszerzés.

 

A részvételi felhívásban írtak szerint a NÖF működésének célja, hogy országos jelentőségű műemléki épületek (jelentős részben kastélyok) felújításával, valamint azok felelős üzemeltetésével hozzájáruljon a nemzeti épített örökség megőrzéséhez, valamint annak bemutatásához. A megfelelő üzemeltetés érdekében elengedhetetlen a felsorolásban szereplő kastélyokat körülvevő parkok folyamatos gondozása, a szakértelmet igénylő széles körű parkfenntartási szolgáltatások biztosítása.

 

A dégi kastélyparkban elvégzendő munkák között van mintegy 45 fa ápolása, valamint 186 fa injektálása – ez utóbbi növényvédelmi eljárás a fák nedvkeringését támogatja, vadgesztenyékről és platánokról van szó. Feketefenyők, illetve nagy tölgyek – összesen 35 – roboráló, tehát megerősítő permetezése, illetve fakivágás és tuskómentesítés is szerepel a feladatlistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában