Frissen Fejérből

2021.12.04. 07:10

Ismét folyik a víz a pátkai víztározóból

A jövő hét szerdájáig nyitva lesz a tározó zsilipje.

Tihanyi Tamás

Az alacsony vízállás okot ad aggodalomra, az elmúlt hónapokban a víz oxigénhiányának következményeivel is meg kellett küzdeni: mintegy 110 mázsa hal pusztult el. Sajnos a helyzettel kapcsolatban jellemzővé vált a politikai célzatú hangulatkeltés, ezért igyekszünk mindig szakmai alapon megközelíteni a problémát. Így tettünk most is: arra voltunk kíváncsiak, milyen lehetőségek vannak a vízpótlásra, lehetséges-e a Duna felől vizet vezetni a kiszáradó Velencei-tóba? Képünkön a Császárvíz: a tározók mellett ott is mederrendezést kell végezni. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól Szűcs-Molnár Diána volt a segítségünkre.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság úgynevezett üzem­irányítási próbát hajt végre ezekben a napokban, ami lényegében azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban lehullott csapadékot a pátkai zsilip minimumhelyzetbe állításával levezetik a Velencei-tóba.

A cél ismét az, mint amit hetekkel ezelőtt már végrehajtottak: meg szeretnék ismerni, hogy a jelenlegi kiindulási paraméterek mellett milyen vízminőségi folyamatok zajlanak le a tározóból érkező és a Császár-vízen végighaladó vizekben.

A zsilipet december első napján nyitották meg és nyolcadikán tervezik bezárni, ennyi idő alatt úgy számolnak, hogy naponta körülbelül 22 ezer köbméternyi vizet engednek át. A szakemberek abban bíznak, hogy az elmúlt csapadékos időszak és az egyre hidegebb idő hatására a víz már olyan minőségű, hogy a korábban lehalászott Zámolyi-víztározó vízmennyisége leereszthető lesz a Velencei-tóba. Ha ez megtörténhet, a pénteken 82 centiméteres vízállás becslések szerint úgy tíz centit emelkedhet, de még az is messze elmarad majd az ilyenkor szokásostól. Az agárdi vízmércén minimális vízállásként szeptembertől januárig 130 centit kellene látni, erre azonban alig van esély. Érdemi javulást csak a téli csapadék hozhat.

A vízeresztéshez kapcsolódó hír, hogy Kisfalud és Dinnyés között gondjaik lehetnek azoknak, akik a Császár-víz mellett szeretnének kerékpározni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában