Fitz 100

2021.12.03. 19:00

Fitz Jenőről, a legendás igazgatóról emlékeztek meg Fehérváron

A székesfehérvári "Fitz 100" konferencián átfogó képet kaphattunk az egykori múzeumigazgató munkásságáról és a Szent István Király Múzeum elmúlt évtizedeiről.

Bokros Judit

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A szeptemberi konferencia után pénteken ismét megemlékeztek Fitz Jenő régészről, történészről, aki 1949 és 1985 között igazgatta a mai Szent István, egykor István Király Múzeumot. Az intézmény által szervezett rendezvény a városháza dísztermében zajlott. Köszöntőt először Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő mondott, röviden méltatva a több mint három évtizedes vezetői munkásságot. Rámutatott arra is, hogy az igazgató tudományos pályafutása példa lehet a ma fiataljainak is. 

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum jelenlegi igazgatója emlékeztetett: a 2021-es évet Fitz Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából Fitz Jenő-emlékévnek nyilvánították, ennek része a "Fitz 100" konferencia. A vezető megköszönte a kollégáknak a közreműködést a programok szervezésében, és külön köszöntötte a jelen lévő Fitz Pétert, Fitz Jenő fiát. Neki adta át a volt igazgató özvegyének, F. Petres Évának szánt virágot is. 

Pokrovenszki Krisztián köszöntötte Fitz Pétert, és átadta az édesanyjának, Fitz Jenő özvegyének szánt virágot is Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Az online is követhető szakmai rendezvény első előadója Kovács Péter művészettörténész volt, aki ugyancsak igazgatta egy ideig a múzeumot. Előadását Fitz Jenő, a múzeumépítő címmel tartotta meg, rávilágítva a legendás vezető munkásságának jelentőségére. A személyes emlékekre épülő beszámolóban egyebek mellett elhangzott: a korábbi jeles igazgató, Marosi Arnold után Fitz Jenő volt az, aki rendkívül tudatos munkával, valódi tartalmi és szellemi fejlesztésekkel ismét felvirágoztatta az István Király Múzeumot. 

Felelős vezetőként kiállt munkatársai mellett, tudományos munkát is folytatott, tekintélyét pedig mindenhol elismerték. 

A kora délutánig tartó konferencián még több előadó részletezte saját szakterületének megfelelően a múzeum fejlődését, a Fitz-korszak jelentőségét. 

A rendezvényről később bővebben is beszámolunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában