Frissen Fejérből

2021.12.26. 17:50

Családköszöntő és János-napi boráldás Enyingen

Szent István vértanú ünnepét és a Szent Család ünnepét köszöntötték karácsony másnapján, vasárnap Enyingen, a Nepomuki Szent János katolikus templomban. A János-napi boráldást is ezen a napon tartották.

V. Varga József

Az Öreghegy nemes nedűit Mészáros János esperes áldotta meg Fotó: V. Varga József

Amint megtudtuk: a Szent Család az a család, amelyben a megtestesült Ige földi életének legnagyobb részét töltötte – a családi élet mintaképe. A Szent Családot a Boldogságos Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotja. Az egyház a 17. században kezdte külön ünnepelni. XI. Pius pápa a 20. század első felében a vízkereszt nyolcadába eső vasárnapra tette az ünnepet. A zsinat után áthelyezték: 1969 óta a karácsony nyolcadába eső vasárnapon ünnepeljük.

– Kérünk, Urunk, Istenünk, a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására oltalmazd meg ezt a családot,  amely teljes szívvel rád hagyatkozik, és neked ajánlja fel magát. Kérünk, védd meg őket minden ellenséges cselvetéstől és minden bajtól. Krisztus, a mi Urunk által. Ámen – az enyingi családokat e szavakkal áldotta meg Mészáros János címzetes apát, esperes.

A szentmisén az enyingi családokat köszöntötték Fotó: V. Varga József

Az Enyingi Borkedvelők Rendje Szent János áldására és újborszentelésre invitálta azokat is a katolikus templomba, akik boraikra áldást kértek az egyháztól.

A bort, amióta létezik, a lélek italának mondják az emberek – idézte lapunknak a néphagyományt Pallag Mihály, a borkedvelők rendje elnöke, nagymestere. Szent János napja – a magyar hagyományok szerint – a bor megáldásának ideje. Egykoron ezen a napon minden család bort vitt a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára helyezték, hogy áldást kérjenek rá. A megáldott, megszentelt bornak ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel a beteg embert és a beteg jószágot is gyógyítani lehet. A szőlősgazdák és borosgazdák a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntöttek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve, és a következő esztendőben is jó termés legyen.

A borrend tagjai palástot öltöttek Fotó: V. Varga József

 

Mészáros János esperes a szentmise végén áldotta és szentelte meg az enyingi Öreghegy nemes nedűit: 

– Urunk, Istenünk! Ajándékozó kezeddel áldd meg és szenteld meg ezt a bort. Szent János apostol és evangélista közbenjárására áldd meg és oltalmazd mindazokat a benned hívőket is, akik ebből a borból isznak… – mondotta János atya. – Add, hogy akik ezt a bort megízlelik, azok szent neved segítségül hívására erőt és üdvösséget nyerjenek…

Az a betlehemi éjszaka! Fotó: V. Varga József

Szent János áldása, a jánosáldás a Magyar Katolikus Lexikon szerint borral való köszöntést, eláldást, áldomást jelent, Szent János apostol tiszteletének egyik legsajátosabb megnyilatkozása. A János apostol ünnepén szentelt bor, a jánosbor a 11. században bukkant föl először, s a 12. századtól már a lovagi udvarokban búcsúzkodásánál, csatába indulás előtt itták. 

Az enyingi borlovagok eddig minden évben „áldott” borral kínálták a híveket a szentmisét követően. Az idén ettől a vírushelyzet miatt eltekintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában