Frissen Fejérből

2021.12.07. 15:30

Bors Csaba büszke arra, hogy megírhatta Dég futballtörténetét is

Bors Csaba nyugalmazott pedagógus nemrég kapta meg gyémántdiplomáját volt alma materétől, az egykori Esztergomi Állami Tanítóképző Intézettől. Büszke arra, hogy megírhatta Dég futballtörténetét is.

Nédó Géza

Bors Csaba a könyveivel és a gyémántdiplomájával

Forrás: Nédó Gáza

Fotó: Picasa

Bors Csaba ahhoz a korosztályhoz tartozik, amelynek tanulói a nyolc általános iskola elvégzése után azonnal a tanítóképzőbe mehettek, ahol – sikeres vizsga után – érettségit és diplomát kaphattak. A naptár 1961 májusát mutatta. 


Még a diploma megszerzése előtt, az akkori rendelkezések szerint, Pusztavámon testnevelést tanított az általános iskola felső tagozatában. Pedagógusi diplomával a zsebében szép éveket töltött ebben a kis falucskában. Húszéves korában őt is elvitték katonának, de szerencsére visszakerülhetett a faluba. A szép és idillikus éveket „megfűszerezte” azzal, hogy ezekben az években elvégezte a Testnevelési Főiskola labdarúgóedzői szakát, így már hivatalosan is edzőként nevelhette a jövő labdarúgóit. 


Pályafutása ezután a megye déli részére vitte, ugyanis 12 év után Dégre került, ahol nyugdíjba vonulásáig (2003-ig) tanárként, majd nevelőtanárként dolgozott. A sors úgy akarta, hogy nyugdíjas éveit ismét Pusztavámon töltse. Házasságából két gyermek született, mindketten diplomások. Lányának három gyermeke van, akik gyakran meglátogatják a nagypapát, a nagyamamát és a dédit. Fia programozó, és jó szerencséje Prágába „szólította”. 
Bors Csaba 2011-ben kapta meg az aranydiplomáját s 2021 szeptemberében a gyémántdiplomáját. A diplomaátadó ünnepségen – egészségügyi okok miatt – nem tudott személyesen megjelenni. Értékes oklevelét postán kapta meg. Nagyon örül, hogy nem felejtették el, figyelmét – mondta huncut mosoly kíséretében – most már „csak” a vasdiploma felé fordítja. 


A kérdésre, hogy az elmúlt 60 év után, mire a legbüszkébb, három dolgot említett meg. A legbüszkébb a családjára, gyermekeire, unokáira. A másik, hogy volt tanítványai közül többen is felkeresik, véleményét kikérik, tanácsait megfogadják. A harmadik, a könyv írása. Ezek szorosan összefüggenek a sporttal. Az első kötet címe: „Dég labdarúgása – a grófi csapattól 2006-ig”, a második „Mór labdarúgása 1919-2009-ig”, s a harmadik „Pusztavám sportja 1920–2015-ig”. 


Bors Csaba csendben, békességben éli nyugdíjas éveit. A pedagógiától elszakadt ugyan, de a régi barátok megmaradtak, akikkel tartja a kapcsolatot. Szenvedélye a keresztrejtvények felé nem csappant, hetente viszi borítékban a megfejtéseket a postára, reménykedve, hogy nem hibázott. Nyerni is szokott, de nem ez a lényeg. A verseny, a közdelem, a sportszerű győzelem viszont igen. Ahogy egész életében tette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában