Nincs teli a szálló sem

2021.12.15. 14:00

Az idei évben „rekordkevés” hajléktalan ember tölti az éjszakákat a szabad ég alatt Fehérváron

Az idei évben „rekordkevés” hajléktalan ember tölti az éjszakákat a szabad ég alatt – vagy 40-50 fedél nélkül élő ember „eltűnt” az utcákról Székesfehérváron. A jelenségre alig egy hete figyeltek fel az utcai szolgálat munkatársai.

S. Töttő Rita

Jobb sorsuk lehet

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó:

A decemberi tartós mínuszok beköszöntével az idei évben is sok hajléktalan ember döntött úgy, hogy az éjszakákat a hajléktalanszállókon tölti. A Kríziskezelő Központ szállásain azonban – legalábbis mostanáig – nincs telt ház, mondta el a Hírlapnak Zsabka Attila, a központ igazgatója. A jelenség számukra is meglepő – tette hozzá a szakember, aki rámutatott: még a 36 férőhelyes, a téli szezonban időszakosan, plusz lehetőségként üzemelő menedékhely sincs tele. Hasonlóra pedig már nagyon régen nem volt példa a városban. 

– Az elmúlt hosszú évek tapasztalatai szerint minden télen 140-150  ember volt az utcán, akikkel rendszeres, aktív kapcsolatban álltunk. Ám idén az utcai szolgálat munkatársai különös helyzetre figyeltek fel: ezen a télen 95-100 fő az, aki az utcán tölti a telet – mutat rá a drasztikus változásra a vezető. 

Ez azt jelenti tehát, hogy 40-50 ember valahogy eltűnt a rendszerből. A Kríziskezelő Központ vezetője azt mondja, ennek fő oka egy hároméves pályázat eredménye, melyet idén márciusban zártak le. Az „Első lakhatás” projektje olyan hajléktalan embereknek szólt, akiket segítettek visszavezetni a társadalomba – munkával, lakhatással. – Ebben a projektben itt, Fehérváron közel 40 embert mozgattunk meg, akiknek többsége, úgy fest, tartósan meg tudott maradni ott, ahová került: albérletben, munkásszállón, bérlakásban, intézményekben. 

– Persze tény, hogy a továbbiakban is van 10-15 olyan hajléktalan ember, akiknek a viselkedése problémát okoz a városban, s akik miatt gyakorta panaszkodnak a lakótelepek környékén. De ez a szám nem nőtt, ami jó hír – tette hozzá Zsabka Attila. 

A Kríziskezelő Központ fejlesztése hosszú évek óta téma és kérdés Fehérváron – több terv és elképzelés napvilágot látott már ezzel kapcsolatban. A legutóbbi az, hogy a Depónia Sörház téri telephelyén, a szálló szomszédságában lehetne folytatni a központ bővítését. Ezzel kapcsolatosan a vezető azt mondta: tudomásuk szerint jelenleg zajlik a szolgáltató kiköltözése, ezt követően lehet szó arról, hogy a tervek előtérbe kerüljenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában