Frissen Fejérből

2021.12.14. 08:58

37 évvel ezelőtt hunyt el Amerigo Tot, a fehérvárcsurgói származású világhírű szobrász

A híres szobrászművész, Amerigo Tot halálának 37. évfordulójára emlékeztek a helyiek hétfő délután a településen.

Déri Brenda

Szemenyei Imréné egykori polgármester is megemlékezett

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvárcsurgói származású világhírű szobrász, Tóth Imre, vagy, ahogy elhíresült, Amerigo Tot, 37 évvel ezelőtt hunyt el Rómában. Erre emlékeztek hétfőn a helyiek a tiszteletére állított emlékműnél. A megemlékezésen Szabóné Móricz Szilvia ismertette a művész életútját, majd az egykori polgármester asszony, Szemenyei Imréné emlékezett vissza Amerigo Tottal való ismeretségükre. 

– Hálás vagyok, hogy ismerhettem Tóth Imrét, aki sosem hallgatta el csurgói származását és elvitte a világ valamennyi tájára településünk nevét. Csodálatos volt látni és beszélni vele. Bár sokat volt Olaszországban, de mindig is Magyarországot és benne Fehérvárcsurgót tartotta a hazájának – fogalmazott Szemenyei Imréné. 

Beszédét követően a jelenlévők elhelyezték emlékcsokraikat az emlékművön és mécsest gyújtottak. A megemlékezést végül a mostani polgármester, Temesvári Krisztián zárta gondolataival. – Nagyon köszönöm, hogy ennyien gyűltünk ma itt össze, együtt tisztelegve a szobrász előtt. Örömömre szolgál elmondani, hogy létrejött az Amerigo Tot Alapítvány, ami az ő munkásságát szeretné felkarolni és emlékét ápolni. Emellett sikerült felvennünk a kapcsolatot azzal az olasz faluval, ahol Amerigo Tot éveken keresztül tevékenykedett. Bízunk egy esetleges testvértelepülési viszony kialakításában – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában