Frissen Fejérből

2021.11.08. 15:30

Újra felállítják a régi emlékoszlopot Fehérváron

Az 1931-ben állított repülős emlékmű maradványait két éve egy útfelújítás során találták meg. Szakrestauráció után újra felállítják a rég nem látott emlékoszlopot.

Héjj Vivien

Útépítés során bukkantak rá az egykori emlékmű darabjaira, a terv az, hogy újra felállítják

Fotó: FMH-archív

A sóstói repülőkísérleti telepen 1931. december 3-án avatták a hősi halált halt repülők emlék­oszlopát, melyen a négy repülős neve mellett az „Istennel a hazáért” felirat állt. Az emlékmű az idők során szétdarabolódott, a földbe temetődött. Maradványait 2019-ben egy útfelújítás során találták meg.

Útépítés során bukkantak rá az egykori emlékmű darabjaira, a terv az, hogy újra felállítják
Fotó: FMH-archív

A négy sportrepülősnek állított emlékmű maradványainak őrzéséről azóta az önkormányzat gondoskodik. A Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatában tájékoztatta az önkormányzatot, saját költségvetése terhére kész helyreállítani és újra elhelyezni az emlékművet. A helyreállítás magában foglalja a szakrekonstrukciót és a helyszíni alapozást, felállítást.

Az emlékoszlopot az önkormányzati tulajdonú, Székesfehérvár, Repülőtér út megnevezésű, 7600/17 helyrajzi számú ingatlanon helyezik el a határozat alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában