Frissen Fejérből

2021.11.02. 14:00

Kerékpárút-nyomvonalat keresnek Pákozdon

Az egyik helyen felújítják a régit, a másik helyen keresik egy újabb nyomvonalát: tovább épülnek a kerékpárutak a településen.

Tihanyi Tamás

Új a figyelmeztető tábla a dinnyési műút elején, de rövidesen az egész útszakasz új lesz

Fotó: Tihanyi Tamás

– A településünkön már van egy kerékpárút-nyomvonal, amely a Budai út, azaz a főút mellett halad – mondta Kardos Ádám polgármester. – Ez a mai követelményekhez mérten már nem igazán megfelelő, de tíz éve még annak látszott, és amikor az a kerékpárút elkészült, a település örült neki. Nyilván sokan mondják, hogy valójában járdaépítés történt, és erről tényleg lehet vitatkozni. De szerintem, amikor az a beruházás megvalósult, hasznos fejlesztésnek bizonyult, hiszen egészen más léptékű volt akkor a kerékpáros-forgalom, mint manapság.

A településvezető tudja, hogy azon a régi nyomvonalon egy-egy hétvégén már olyan jelentős számú a biciklis, amit a település lakói okkal érezhetnek elviselhetetlennek.

– Arról is szólni kell, hogy a kerékpárosok egy része már nem ezt a régi nyomvonalat választja, hanem a nagyközség déli részén lévő kis utcákban közlekedik: amely útvonal egyébként nagyjából a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút jelenleg tervezett nyomvonalával egyezik meg. Ezért már nap mint nap láthatjuk, hogy így, két nyomvonalat is használva, a kerékpárosok mekkora terhelést jelentenének Pákozdra nézve, ha a második kerékpárút az eredeti elképzeléseknek megfelelően valósulna meg.

Megkezdték a „régi” kerékpárút felújítását az ipari parknál
Fotó: Tihanyi Tamás

A közelmúltban megkezdődött az egyeztetés a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a helyi önkormányzat és a kerékpáros-szervezetek között a megoldás, egy másik nyomvonal megtalálása érdekében.

– Már több tárgyalás történt, és most ott tart az ügy, hogy Révész Máriusszal, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztossal, Tessely Zoltánnal, a térség or­szág­gyűlési képviselőjével, miniszterelnöki megbízottal, Molnár Krisztiánnal, a megyei közgyűlés elnökével és a kerékpáros-szervezetekkel közösen elvi döntés született arról, hogy csak az M7-es autópálya déli oldala maradt számunkra megoldásként. Most még meg kell vizsgálni, milyen műszaki akadályai lehetnek, hogy arra haladjanak a fővárostól a Balaton felé kerékpározók, de csak ez lenne megfelelő választás a település szempontjából.

Akad azonban még egy kérdés, mégpedig a Duna–Ipoly Nemzeti Park érintettsége.

– Bízom abban, hogy sikerül majd egy olyan nyomvonalat kijelölni, amivel a nemzeti park érdekeit sem sértjük, és mégis ki lehet egy olyan szakaszt jelölni a Dinnyési út, a Gábor Áron utca és a Szúnyog-sziget bekötőútja között, amely a kerékpárosok számára is megfelelő. Sok támadást kapunk azért, hogy a helyi boltok és más vendéglátóipari egységek ezzel jelentős bevételtől esnének el. Mi ezt nem így látjuk, hiszen a település keleti és nyugati részén a két kerékpárút között az átjárás biztosított lesz.

Új a figyelmeztető tábla a dinnyési műút elején, de rövidesen az egész útszakasz új lesz
Fotó: Tihanyi Tamás

Rövidesen – várhatóan valamikor november elején – egy újabb bejárás lesz az autópályától délre eső, a megvalósításra leginkább esélyes nyomvonalon. De mielőtt épülne a Budapest és a Balaton közötti biciklisztráda, megkezdődött a felújítása a túlzsúfolt régi kerékpárútnak is az ipari parktól a Szúnyog-sziget bekötőjéig terjedő szakaszon. A másik körömre égő probléma a Pákozd és Dinnyés közötti közút – amely egyben kerékpárút is – állapota, azt is rövidesen felújítják. Egyelőre figyelmeztető táblát tettek ki a két végére, amely elvileg a kerékpárosokat védené, akik gyakran – tévesen – magukénak érzik a műutat, így inkább saját óvatlanságuk, semmint az ott közlekedő autósok sodorják őket veszélybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában