Frissen Fejérből

2021.11.20. 17:00

Kiváló ugródeszka a továbbtanulás felé az édességkészítő szakma

A tanulók számára számos érdekességet és lehetőséget rejt az édességkészítő szakma, ami akár ugródeszkaként szolgálhat egy hasonló irányú egyetemi képzés felé is.

Baráth Eszter

Szabó Veronika már elvégezte az édességkészítő szakképzést, és olyannyira megkedvelte, hogy komoly célokat tűzött ki maga elé

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Veronika már elvégezte az édességkészítő szakképzést a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában. Bár általános iskola után nem igazán tudta, merre akar indulni, ezt a szakmát olyannyira megkedvelte, hogy komoly célokat tűzött ki maga elé. Éppen ezért a szakképzés sikeres elvégzését követően jelenleg az érettségié megszerzéséért tanul az intézményben. – Szerintem ez jó ugródeszka egy magasabb oktatási intézmény felé. Én is elvégeztem az édesipari termékgyártót, de szívesen továbbtanulnék technikumban és akár egyetemen is. Mert az egyetemi élelmiszermérnöki szakon belül van édesipari szakirány, amihez ez nagyon jó átfogó tanulmány, mert szerintem elég közelről megismerkedünk a szakma lényegével, piciben megtanuljuk, mit is jelent ez – foglalta össze Szabó Veronika.

Amikor arról kérdeztem, milyen beállítottságú diákoknak ajánlaná ezt a szakmát, rövid, de annál többet mondó választ kaptam: igazából mindenkinek. Mindezt azzal indokolta, önmagában az, hogy élelmiszerrel foglalkoznak, számtalan érdekességet rejt magában. Veronika tapasztalatai szerint a tanulás mellett mindenki jól is érezheti magát, aki kicsit is szeret otthon a konyhában tevékenykedni, sütni vagy tésztát gyúrni. – De igazából ezt mindenkinek lehet ajánlani, mivel élelmiszerre mindig szükségünk lesz, ezzel mindig foglalkozni kell – emelte ki a már édességkészítő szakképesítéssel rendelkező Szabó Veronika.

Szabó Veronika már elvégezte az édességkészítő szakképzést, és olyannyira megkedvelte, hogy komoly célokat tűzött ki maga elé
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Beszélgetésünk során fel­elevenedtek benne a tanulási folyamat azon részei, amelyek számára a legérdekesebbek közé tartoztak, ezek közül is kiemelte a laboratóriumi gyakorlatokat. – 9. és 10. osztályban van laborgyakorlat, ahol még érdekesebb ez az egész. Itt is először az alapokkal ismerkedünk meg, hogy milyen eszközökkel foglalkozunk, milyen mérőeszközöket hogyan kell használni. Majd kisebb élelmiszer-vizsgálatokat végzünk el, ami szerintem mindenki számára hatalmas élmény. Az nagyon érdekes, hogy kémialaborban, kis pipettával valamit csinálhatunk. Számomra legalábbis nagyon – mesélte lelkesen a laboratóriumi órákról.

Mindez jól mutatja, hogy az édességkészítők feladata, ami már egészen fiatalon, a tanulmányokkal kezdődik, mennyire összetett és sokrétű. Sokan csak a boltok polcain találkozhatunk azokkal az édességekkel, amelyeket komplex szaktudással rendelkezőknek köszönhetünk. Ugyanakkor ta­lán ez is egy olyan szakterület, amelynek az alapjait bármikor elsajátíthatjuk, hiszen akár egy ajándékozás során is sokkal nagyobb örömöt szerezhet egy saját kezűleg elkészített édesség annak, aki kapja, és annak is, aki adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában