Székesfehérvár reziliens város 2030

2021.11.30. 12:00

Járványok fenyegető sorozata várható?

A speciális élethelyzet speciális megoldásokat igényel. A reziliencia stratégia elkészítésével Székesfehérvár lehet az első magyar település, amely ilyen dokumentumot alkot.

Héjj Vivien

A szakmai programon a világjárvány okozta váratlan eseményekre való felkészülés stratégiájának kidolgozásáról volt szó

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Legyen szó akár biológiai vírusról, hackerekről, váratlan környezeti hatásról, ipari katasztrófáról vagy éppen gazdasági krízisről, a helyi közösségeket számtalan olyan külső hatás éri, melyekre közösségi szintű választ kell adni. A Székesfehérvár reziliens város 2030 elnevezésű műhely-konferencia célja volt, hogy megismertesse a városban működő intézmények, szervezetek vezetőit a társadalmi, gazdasági, demográfiai és környezeti reziliencia fogalmával, főbb kihívásaival, és szakmai támogatócsoportot alakítson ki a készülő reziliencia stratégia alkotási folyamata mellé. 

– Amikor ellenálló képességről beszélünk, akkor a reziliencia ennél jóval több, hiszen egyfajta rugalmasságot jelez. Nemcsak arról szól, hogy ha valami külső sokk ér egy szervezetet, azt el tudja hárítani, és vissza tud térni a rendeltetésszerű, normális működési rendjébe, hanem arról is szól, hogy képes-e tanulóképes szervezetként működni, képes-e a szervezetét átalakítani oly módon, hogy a következő hasonló helyzetben rugalmasan tudjon reagálni a kihívásokra – fogalmazott az esemény kezdetén Sajner Gyula, nyugalmazott ezredes. Hozzátette, napjainkban nemcsak a Covid-járvánnyal nézünk szembe, hanem szerte a világon járványok sora fenyegeti a társadalmakat a közeljövőben is. 

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, egy közösség életében fontos, hogy próbálja felkészíteni magát olyan várt vagy nagyon is váratlan eseményekre, amelyek kihívások elé állítják. 

Csanády László, a Prosperis Alba Kutatóközpont ügyvezető igazgatója kiemelte, speciá­lis élethelyzetben vagyunk, néhány évvel ezelőtt maga sem gondolta volna, hogy az elmúlt hétvégén mindenki meg fogja tanulni a görög ábécé 15. betűjét, az omikront. 

A szakmai előadások után a konferencia kerekasztal-beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában