Frissen Fejérből

2021.11.09. 08:00

Gerhard Ákos reagált a Velence fejlődését ért kritikára

A kisvárosban élő Brájer György szombaton megjelent levelében komoly kérdéseket és kritikákat fogalmazott meg a város vezetősége felé. Megkerestük Velence polgármesterét, Gerhard Ákost, hogy reflektáljon a cikkben foglaltakra.

Déri Brenda

Velencei látkép: takarékos költségvetéssel és összefogással sikerült fenntartani a város működőképességét

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az önkormányzat minden évben a Velencei Híradó októberi lapszámában beszámol arról, hogy az elmúlt egy évben milyen előrelépések történtek városunkban. Fontos leszögeznem azt, hogy az önkormányzat a civil és állami támogatások nélkül, a város fenntartható fejlődésébe beilleszthető alapítványi, magán és egyházi befektetések nélkül egymaga nem hoz létre semmit. Minden fejlesztésünk komoly összefogás eredményeképpen valósult meg – ahogy fordítva is igaz, minden észszerű, előrevivő fejlesztést a város lehetőségei szerint támogat és a jövőben is támogatni kíván – válaszolt lapunknak Gerhard Ákos.

Az említett városi újság alapján – a leglényegesebbeket kiemelve – út- és járdafelújítások vették kezdetét, ezek közül több már meg is valósult. Megkezdődött az iskolabővítés, illetve az önkormányzati bölcsődeépítés. Fásítási és parkosítási munkálatok folynak a város számos területén. Közösségi és játszóterek újulhattak meg. Helyreállították a partfalat, és nagyobb horderejű strandfejlesztésen estek át Velence strandjai. Ezeken túl új védőnői körzet került kialakításra, fejlődik a helyi hulladékgazdálkodás és megkezdődött a Meszleny-kastély felújítása. Ami a település pénzügyi helyzetét illeti, a polgármester elmondta, hogy az önkormányzat anyagi helyzete stabil, dacára annak, hogy a költségvetés 10 százaléka immár nem a városi kasszába folyik be.

Velencei látkép: takarékos költségvetéssel és összefogással sikerült
fenntartani a város működőképességét
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Konkrétan 2021. május végéig 250 millió forinttal kevesebb pénz folyt be, ami azóta csak növekedett. Kormányunk eddig két alkalommal kompenzálta városunkat a májusig kiesett 250 millió forint után. Először 32,8 millió forinttal, ezt június végén utalták át, majd október végén ugyanekkora összeget kaptunk. Ez iparűzésiadó-kompenzáció volt. Az ipar­űzési adó felhasználása kötött, például nem bővíthetjük belőle az óvodánkat vagy a bölcsőde építését sem pótolhatjuk ki, tehát a város számára fontos fejlesztésekre nem fordítható. Külön nehézséget jelentett idén a halpusztulás és az alacsony vízszint miatt a strandszezon gyengesége, a turisták elmaradása is. Mindezek ellenére takarékos költségvetéssel sikerült az idei évben is fenntartanunk a város működőképességét. Hitelfelvételre nem volt szükség, és a jövőben sem kívánjuk a jövőt elherdálni jelenbeli céljaink elérésére. Fenntartható városban és fenntartható költségvetésben gondolkodunk – fogalmazott Velence polgármestere.

A Brájer György által említett „rossz szomszédi viszony” iránt is érdeklődtünk, ami a környező városokat és községeket illeti. A polgármester elmondása alapján Gárdonnyal és Pusztaszabolccsal kimondottan jó kapcsolatot ápolnak, és hasonló viszonyra hivatkozik Nadap és Sukoró esetében is. Kápolnásnyékkel pedig a velencei önkormányzat által 99,7%-ban birtokolt cég jogszerű működésének helyreállítása során merült fel érdekkülönbség.

Előzmény:

https://www.feol.hu/velemeny/olvasonk-velemenye-a-velencei-kozallapotokrol-5426489/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában