Frissen Fejérből

2021.11.02. 07:05

Ez több mint legó – Martonvásárban várta az érdeklődőket a Magyar L-es Vasút Klub modellvasút-kiállítása

Két napon keresztül, egészen reggeltől estig várta az érdeklődőket a Magyar L-es Vasút Klub modellvasút-kiállítása, mely 50 négyzetméter nagyságú terepasztalon volt megépítve a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központban.

Déri Brenda

A kiállítás minden korosztály számára érdekes volt

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Első olvasatra egyből egy közepes méretű lakás jutott eszembe, és bizony tényleg ekkora területen állították fel a legókiállítást. Az itt látható kisebb-nagyobb elemek 99 százaléka nem kapható boltokban, az alkotók találták ki, hogy az egyes darabokat hogyan és mivel kombinálják. Így nincs konkrét útmutató a megépítéshez sem, arra törekednek, hogy valósághű másolatokat hozzanak létre.

A kiállítás minden korosztály számára érdekes volt
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A klub részéről Döme Máté úgy fogalmazott, hogy ők csak ügyesen illesztik össze a legódarabokat. Mindezt úgy, hogy Magyarországra jellemző tájakat, területeket vagy épp vasutakat építenek meg. A vonatok amellett, hogy működnek és mennek a terepasztalon, szinte egy az egyben úgy néznek ki, mint a valóságban jelenleg is forgalomban lévő vonataink. Ezentúl olyan kedvesebb jeleneteket is elrejtenek, mint egy lánykérés, egy édesanya babakocsival vagy egy családi farm. Máté azt mondta, hogy minél idősebb valaki, annál inkább az ilyen apró, szívének kedves részleteket veszi észre a kiállításaikon. Míg a gyerekeknek azért tetszik, mert felismerik a vonatokat a való életből, addig a felnőttek ezekben a kisebb, még is jelentős jelenetábrázolásokban vesznek el. Ahhoz, hogy az alkotók ezt kivitelezzék, 9-10 óra folyamatos építésre és munkára van szükség, melyet ezúttal négyen végeztek.

A klub ebben a formában, ami a tagokat és a kiállításokat illeti, négy évvel ezelőtt alakult, de mint szervezet már korábban is működött. Kiállításokat is 4 éve kezdtek el rendezni. Ugyan a járványhelyzet, mint mindenbe, ebbe is beleszólt, de még így is közel 10 kiállítást már sikerült megtartaniuk. Ezeket főként a fővárosban és környékén tekinthették meg az érdeklődők. A jövőben azonban szeretnék szélesíteni a közönségüket és a helyszíneket, ahol megfordulnak. Máté hozzátette, hogy akár generációkat foghat össze a legók szeretete, míg a kisebb gyerekek eljátszanak vele, addig sok felnőtt gyűjtő, éppen ezért bármelyiküket elvarázsolja egy ilyen kiállítás, amely többről szól, mint modellvasutakról. Leg­alább ugyanennyit jelentenek a fent említett apróbb részletek is, melyek szintén a valóságból kiragadott pillanatokat mutatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában