Kettős évforduló

2021.11.19. 15:00

A Zrínyi családra emlékeztek csütörtökön Fehérváron

Szép számmal gyűltek össze az érdeklődők csütörtök kora este „Az én öcsém mind magyar, mind horvát” – A Zrínyi család története című minikonferencián.

Baráth Eszter

A konferencia keretében két előadást is meghallgathattak az érdeklődők

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kettős évforduló is indokolta, hogy a Székesfehérvári Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezésében idén is megvalósuljon a minikonferencia, melynek során két előadást is hallhattak a jelenlévők. 357 éve, november 18-án, vadászat közben kapott halálos sebet Zrínyi Miklós horvát bán, költő. A másik évforduló már a modern kor eseményeit idézi fel. 1991-ben, ugyancsak ezen a napon esett el Vukovár városa a délszláv háborúban.

A rendezvény a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság támogatásával valósulhatott meg. Nagy István, a Székesfehérvári Horvát Kisebbségi Önkormányzat nevében köszöntötte a hallgatóságot. – Az utóbbi, közel egy évezredben a horvát és a magyar nemzet történelme összeforrott, némelyek együtt harcoltak a szabadságért évszázadokon keresztül. A közös történelmünk, nemes családjaink közül különösen kiemelkedett a Zrínyi család – emelte ki Nagy István.

A konferencia keretében két előadást is meghallgathattak az érdeklődők
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A konferencia keretében Varga Szabolcs a Zrínyiek földjeinek elhelyezkedése mellett beszélt arról is, mennyire tekinthetők magyarnak, mennyiben horvátnak, mi lehetett az ő identitásuk valójában. Bene Sándor pedig Zrínyi Miklós irodalmi szövegein keresztül fejtette fel azt az embert, aki otthonosan mozgott az egyetemes, a horvát, a magyar és a latin kultúrában egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában