Frissen Fejérből

2021.11.15. 17:25

A lepsényi szoboravatáson a főherceg is tiszteletét tette

A Lepsényi Hőst, a Katonát 1937-ben Jálics Ernő szobrász álmodta kőbe. Az avatáson maga a főherceg, Habsburg József is tiszteletét tette, ami az egyik legmagasabb megtiszteltetésnek számított abban a korban.

V. Varga József

Az első világháborús emlékmű Jálics Ernő szobrász alkotása

Fotó: Községi könyvtár

– Még élnek a településen olyan tiszteletet érdemlő polgáraink, akik ott voltak személyesen ezen a napon! – hangsúlyozta megemlékezésében Salamon Béla polgármester.

Az első világháborús emlékmű Jálics Ernő szobrász alkotása
Fotó: Községi könyvtár

1918. 11. hónapjának 11. napján és 11. órájában írták alá azt az okmányt, amely lezárta az 1914 óta zajló első világháborút. A négy évig tartó világégés során 37 millió fő esett el, a Monarchia vesztesége 7 millió ember volt. Ebből elesett 1,2 millió, megsebesült 3,6 millió és hadifogságba esett, illetve eltűnt 2,2 millió ember. Nyolcvanhárom lepsényi családapa, férfiú adta életét és vérét idegen célokért. Harminckilenc lepsényi katonáról tudnak, akik hadifogságba estek az orosz vagy az olasz harctéren. Közülük hatan sebesülten kerültek fogságba, melyet csak négyen éltek túl, és tértek haza végül.

Az első világháborús emlékművet 1937. június 6-án avatták
Fotó: Horváth János (archív), Községi könyvtár

A megemlékezésen közreműködött Hadi Vivien szavalattal és az Esthajnal Nyugdíjasklub énekkara első világháborús dalcsokorral. A tiszteletadást koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában