Érdekképviseleti szerv

2021.11.23. 11:00

A hagyományos vidéki életforma megőrzése érdekében munkálkodnak a lajoskomáromi gazdasszonyok

Az önálló gazdálkodáshoz szükséges szakmai ismeretek fejlesztése, a piacképes termékek előállításának segítése, a környezetvédelem, a vidék népességmegtartó erejének a fokozása; néhány a Fejér Megyei Gazdasszony Tagozat céljai közül.

Majer Tamás

A komposztálásról Varga Gábor tartott mindenre kiterjedő előadást a lányoknak, asszonyoknak

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megyei gazdasszonyok vezetőjével egy múlt heti, lajoskomáromi rendezvényen beszélgettünk. Reizingerné Bodai Márta elmondta, arra kérte föl a Gaja Környezetvédő Egyesületet, adjanak elméleti, gyakorlati komposztálás-útmutatót az érdeklődőknek. Mindig van még mit tanulni! Bár a Fejér Megyei Gazd­asszony Tagozat – hiszen nevükben is benne áll – a teljes megyében aktív, sok rendezvényük zajlik itt, Lajoskomáromban. – A tagjaink között elég nagy létszámban vannak lajoskomáromiak – mondta ennek kapcsán az elnökasszony. – Tudni kell azt is, hogy Lajoskomáromban van Fejér megye legnagyobb taglétszámú gazdaköre. Viszonylag sok önálló gazdálkodó van itt, a tagjaink közül sokan az ő – mezőgazdaság iránt érdeklődő – feleségeik, családtagjaik közül kerül ki – tette hozzá.

 

– Ez alapjában véve egy érdekképviseleti szerv. Foglalkozunk az önálló gazdálkodáshoz szükséges szakmai ismeretek fejlesztésével, a piac­képes termékek előállításának segítésével – mondta még el Reizingerné Bodai Márta.

 

A környezetvédelem is tevékenységük fókuszában áll, erre példa az említett komposztálásról szóló előadás is. A föld termőerejének fokozására alkalmas technoló­giák, módszerek bemutatása is vállalt feladataik között van, mindezt gyakorlatorientált módon. Fontosnak tartják a hagyományos vidéki életforma megőrzését, továbbadását, mindezt a magyar vidék népességmegtartó erejének támogatása, fokozása érdekében. Akár például hagyományos ételek elkészítésével, receptjeinek terjesztésével. Ezek se merüljenek feledésbe!

 

 

– Nekünk az is nagyon fontos, hogy olyan tevékenységeikben fejlesszük a tag­jainkat és minden érdeklődőt, amelyek révén itt, helyben, vidéken találhatnak maguknak megélhetést – tudtuk meg; ezért szerveznek rendre kézműves-foglalkozásokat, mégpedig szakavatott mesterek vezetésével. A soron következő programjuk – november 27-én – egy hagyományőrző nap lesz, ezen kézművestechnikákat sajátíthatnak el a gazdasszony tagozat tagjai, s adventi koszorúk, mézeskalácsok is készülnek majd. Előreláthatólag a lajoskomáromi iskola tornatermében tartják a tagok számára nyitott programot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában