Frissen Fejérből

2021.10.25. 07:00

Vargha Tamás: „Meg kell védeni az eddig elért eredményeket!”

„Nemzetünk történelmének vannak soha el nem múló lánggal lobogó pillanatai. Ezek azok az események, pillanatok, amelyek meghatározzák identitásunkat, és ilyenkor markánsan és ellentmondást nem tűrően megmutatkozik mindaz, ami magyarrá tesz minket”

Borsányi Bea

2021.10.23. Október 23 forradalom kitöré.sének 65 évfordulója alkalmából megtartott "Igazak" megemlékező műsor a Városháztéren. Beszédet Vargha Tamás államtitkár mondott. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő a szombati, Városház téri megemlékezésen, ahol arról is beszélt, hogy a 65 évvel ezelőtti események azért is élnek bennünk még mindig annyira élesen, mert szüleink, nagyszüleink átélték őket. Beszédében azt is kiemelte, hogy a magyarságban a szabadságvágy mindig is erős volt, és ezt a vágyat még a Rákosi-rendszer mindent behálózó kegyetlen titkosrendőrsége, az országban állomásozó szovjet hadsereg katonái, az 50-es évek koncepciós perei, az államosítások és az elnyomás egyéb formái sem tudták a lelkekben elnyomni. Az 1956-os események azért robbantak ki, mert Rákosiék nem tanulták meg a magyar történelem korábbi évszázadainak leckéjét: a szabadságért mindig harcolni fogunk.

 

- A szabadságért vívott háború nem ér véget soha. Mindig vannak, akik különböző álarcok mögé bújva szeretnék megzabolázni szabadságvágyunkat és örök rabságba hajtani gyermekeinket – fogalmazott aztán. Ezért, hívta fel a figyelmet, öszsze kell fognunk, és ha eljön az idő, cselekednünk kell, és meg kell védenünk mindazt, amit elértünk az elmúlt években: a nemzeti szuverenitásunkat, kultúránkat és identitásunkat, valamint a gazdaságunkat. – Most igazi esélyünk van arra is, hogy hogy újra és együtt, közösen megnyerjük azt a szabadságharcot, amit 1956-ban, 65 évvel ezelőtt vérbefojtottak, és aminek emlékét 15 évvel ezelőtt meggyalázták – zárta beszédét Vargha. Az ünnepi gondolatokat az Igazak című előadás követte, amelyet 2015-ben fehérvári fiatalok álmodtak meg. A megyeháza dísztermében hat évvel ezelőtt bemutatott ünnepi darab nyolc, a forradalmi eseményekben részt vett fiatal történetét mesélte el. Ezt a darabot elevenítették fel az idén, új szerepelőkkel és immár a széles nagyközönség előtt a Városház téren felépített színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában