egészségpolitika

2021.10.05. 17:00

Új véradási rendszer

Az Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos sajtóközleménye alapján tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az OVSZ az EMMI szakmai támogatásával, az egészségpolitika irányelveinek megfelelően átalakítja az irányított véradás rendszerét.

FMH

Az új szabályozás értelmében, az eddigi, jól ismert, a közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt irányított véradás október 4-e után csak a beteg írásos nyilatkozata alapján és vércsoportegyezés esetén valósulhat meg. Október 4-től támogató irányított vér­adásra is lehetőség nyílik. Támogató véradás esetén a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény. A leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel”, a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt. A már leadott vért utólag nem lehet beteghez irányítani!

Bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra is jelentkezni. Ezek pontos időpontja, helyszíne a www.ovsz.hu/ver/veradasok oldalon megtalálhatóak. Az OVSZ mindenkit arra kér, hogy amennyiben módja van rá, éljen az időpontfoglalás lehetőségével, ahol irányított véradási szándékát is jelezheti. A véradás nem jelent kockázatot, hiszen csak egészséges önkénteseket fogadnak. A jelentkezők vigyék magukkal személyazonosító igazolványukat, lakcím- és TAJ-kártyájukat. Véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65, testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában