Frissen Fejérből

2021.10.27. 07:00

641 aláírás gyűlt össze a nádasdladányi adótorony ellen

Varga Tünde, Nádasdladány polgármestere interaktív játékra invitálta a megjelenteket. Az ad hoc kutatás előre megjósolható eredménnyel szolgált.

V. Varga József

Keresztes Imre aggodalmának adott hangot a kedd esti fórumon

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közösségi házat zsúfolásig megtöltő lakossági fórum résztvevői közül egy illető jelentkezett, neki nincs mobiltelefonja, ketten jelezték, ők nem használnak mikrohullámú sütőt, és ugyanaz a mobil nélkül élő erősítette meg, ő a gyereke kezébe sem adott még mobiltelefont.

Miről beszélünk akkor? – tette fel a költői kérdést a faluvezető. A fórum a település szélessávú mobilhálózat fejlesztése érdekében tervezett távközlési bázisállomás létesítése kapcsán felmerült lakossági felvetések tárgyalásáról szólt.

A szakemberek nyugtattak, a jelenlévők többsége kétségeinek adott hangot. Ne épüljön meg a torony! – a petíció 641 aláírást tartalmazott.

A lakók panasza a Telenor 40 méteres adótornyának építésére vonatkozott: a régi focipálya mögött, lakott területen (közel az iskola, a tornaterem, a játszótér, az orvosi rendelő), a lakóházaktól 150–200 méterre épül a torony teljes titokban.

Keresztes Imre aggodalmának adott hangot a kedd esti fórumon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nádasdladányban évek óta jelentős gond, hogy nincs megfelelő mobiltelefon- és internet-elérhetőség – mondta el Varga Tünde polgármester. A megoldás a jobb lefedettség és a nagy sebességű ellátás biztosítása: azaz átjátszó építése. Fontossága egyértelmű a régióban: nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű.

A kedd esti lakossági fórumon a beruházók részéről két szakember, Bencze János és Máté Dorián tájékoztatta a megjelenteket. Egyebek között elhangzott: a mobiltelefon-szolgáltatás akkor teljesíti az előfizetők által támasztott elvárásokat, ha az ügyfelek bárhol és bármikor, kiváló minőségben tudnak hívást kezdeményezni vagy fogadni.

A rádiófrekvenciás hullámok az úgynevezett nem-ionizáló családba tartoznak, fizikai jellemzőik és egészségügyi hatásaik jelentősen különböznek az ionizáló sugárzásokétól, így a röntgen- és gammasugárzásétól. A döntő különbség közöttük az, hogy a mobiltelefóniában alkalmazott elektromágneses tér energiája olyan alacsony, hogy bizonyítottan nincs egészségkárosító hatása. Az antennákat (bázisállomásokat) – a cellás elv alapján – elsősorban a sűrűn lakott területekre kell telepíteni. Ennek oka, hogy itt az előfizetők száma, illetve a mobilhasználat időtartama folyamatosan növekszik.

Míg a szakemberek nyugtattak, a jelenlévők többsége kétségeit fogalmazta meg. Köztük Keresztes Imre, aki aggodalmának adott hangot, miszerint: a sugárzás igenis veszélyes, a szakma elfogult, a szabványok megengedők. A rádiófrekvenciás sugárzás bizony életellenes – állította. Szerinte egy megoldás létezik: az optikai kábel!

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/alairasgyujtes-a-torony-ellen-5379602/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában