Frissen Fejérből

2021.10.20. 07:20

Ötszázmillió forintos fejlesztés Enyingen

A mezőföldi kisváros önkormányzata a lakosság számára nyilvános Zöld város-sétát tartott kedden délután, amelyen bemutatták a megvalósult átalakításokat, valamint közvetlenül kérdezni is lehetett. Mikor ér véget a kivitelezés? Mi készült el az 500 millió forint értékű pályázatból? Mi lesz a játszótérrel, a szabadtéri színpaddal? Mikor fejeződik be a növényesítés? A szakemberek mindenre válasszal szolgáltak.

V. Varga József

2021.10.19. Zöld város projekt bemutató séta az új közparkban. Enying. Nagy norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Amint Viplak Tibortól, Enying polgármesterétől megtudtuk: a Zöld város projekt legfontosabb hozadéka, hogy olyan területek átalakítását, fejlesztését tette lehetővé, amelyekre más pályázatokból nem lett volna lehetőség. A sétát Kádár Bálint építész, tervező vezette.

A projekt jó alap, amelyre további kisebb fejlesztéseket lehet majd felfűzni, de már az eddig munkák is jelentősen megváltoztatták a város központját, hogy egy zöldebb, élhetőbb és rendezettebb környezet jöjjön létre.

A kivitelező átadta már a legtöbb helyszínt, de még hátra van a hibajavítás. Ebből a leglátványosabb rész a hiányzó növények (fa, cserje, fű) telepítése, melyet a meleg időjárás miatt a nyáron nem lehetett megtenni, ezért most ősszel kerül rá sor. A növényesítés és a beruházás teljes befejezése október végére, november elejére várható, de a „zöld város” igazán szép majd tavasszal lesz – hangzott el egyebek mellett kedden, a délutáni nyitott Zöld város-sétán.

A megújult főtér, háttérben a Batthyány-kastély – a sétát Kádár Bálint építész, tervező vezette
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szabadság téren teljesen új főtér alakult ki. Megnyílt a tér, átláthatóbb, könnyebb rajta keresztben közlekedni, helyet adhat városi rendezvényeknek is, sokkal több a pihenőpad rajta, s a kastély helyzete is jobbá vált – fejtette ki Kádár Bálint építész, tervező. A főtér körül a későbbiekben további parkolókat alakítanak ki, és idővel, egy nagy pályázat segítségével a Batthyány-kastély is megújulhat.

A Petőfi park legfontosabb, látható változása az esténként kivilágított főtengelye, át lehet sétálni rajta – a sétányokon körbejárható lesz az egész terület. A beruházás során, az építőipari árak emelkedése miatt sajnos itt kellett elsősorban kompromisszumot kötni: a tervezett funkciókra a későbbiekben kell újabb pályázati forrást találni (játszótér, szabadtéri színpad).

Az uszoda utcája nem nyílhatott volna meg a pályázat nélkül. A Zöld Város Központ épülete az első mozgáskorlátozott mosdós középület a településen, ahol alul kávézót vagy vendéglőt lehet majd kialakítani, felül pedig igény szerint vendégszobákat, és ideális lesz kisebb közösségi rendezvények helyszíneként is. A Cinca-patak és az új tó körüli terület önmagáért beszél!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában