Frissen Fejérből

2021.10.20. 07:05

Még mindig nem ürülhet le a zámolyi tározó

Még nem kezdték el a lehalászást a Zámolyi-­víztározónál.

Tihanyi Tamás

Hiába az eső, a vízszintre nem volt jelentős hatással

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A művelet végrehajtására azért lesz szükség a közeljövőben – körülbelül a hónap végén –, mert a Velencei-tó érdekében történő vízeresztés forrása a Zámolyi-víztározó vízkészlete lenne, azonban a terület halasítva van. A lehalászást akkor tudják majd elkezdeni, ha továbbcsökken a tározó szintje, ám hiába van hetek óta nyitva Zámoly és Pátka között a zsilip, csak lassú ütemben folyik át a víz egyik mederből és másikba.

Ha a lehalászás megtörténik és kiürül a Zámolyi-víztározó, még mindig meg kell várni azt, hogy a víz minősége olyan mértékűre javuljon, hogy meg lehessen nyitni a Császár-víz felé a pátkai zsilipet. A vízügy szakemberei a közelmúltban napokon át vizsgálták a víz minőségét, a többszöri mérés pedig azt az eredményt hozta, hogy egyelőre várni kell a további lépésekkel.

Becslések szerint egyébként várhatóan ez a művelet is csak hozzávetőlegesen hét-tíz centimétert emelhet a Velencei-tó vízszintjén, amely kedden délután az agárdi vízmérő alapján 76 centiméteren állt. Rövid távon a Zámolyi-víztározó leeresztése mellett csak a várható őszi csapadék eredményezhet majd számottevő javulást a Velencei-tó helyzetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában