Frissen Fejérből

2021.10.12. 11:30

Még a határkövet is ellopták Kőszárhegyről

Ma is illegális kincskeresők célpontja a Szár- és a Somlyó-hegy környéke, amely a Seuso-kincset rejtette, s itt került elő a Kőszárhegyi ezüstállvány is.

Tóth Sándor

Ez a birtokhatárkő közel másfél évszázadig sértetlen volt

Fotó: Karóczkay Zsófia

Ezen a területen nemcsak az van veszélyben, ami a földben van, hanem úgy tűnik minden, ami mozdítható. Bizonyítja ezt a most történt eset, egy közel 150 éves birtokhatárkő eltűnése. Múltidéző rovatunkban Titokzatosnak tűnő kőemlékek címmel adtunk hírt róla, hogy a kőszárhegyi Nász Balázs kutyasétáltatás közben bárói rangjelzéssel ellátott birtokhatárkövet talált a Szár-hegy melletti Csillagvölgy közelében. A szokatlan lelet földből kilátszó része zöldes patinát kapott, de rajta jól kivehetően rajzolódik ki a rávésett, gyöngyökkel ékesített hétágú korona, alatta pedig a két betűből formált monogram: D. I. A megtaláló nem sokkal később még egy ugyanilyen követ fedezett fel, picit távolabb az előbbitől.

Már a múzeum is dolgozik a megoldáson

A kőemlékről a székesfehérvári Szent István Király Múzeum szakértője adott lapunknak véleményt: nagy valószínűséggel a Batthyány­családba benősült Du Mont Imre báró (1846–1911) szőlőbirtokának a jelzésére szolgált. A báró 1878-tól volt a birtok tulajdonosa, így a jellegzetes XIX. századi határkő kora elérheti a 143 évet. Közel másfél évszázadig sértetlenül állt a helyén a két határkő, dacolva az idővel, a háborús szörnyűségekkel és mindennel, aminek a szabad ég alatt ki volt téve. Nemrég kaptuk a hírt, hogy az egyik kőemléknek csak a hűlt helye maradt, szinte nyomtalanul eltűnt. Üresen maradt helyén egy lyuk tátong, még ásónyomot sem látni körülötte. Való­színű járművel vagy munkagéppel húzatta ki a földből, aki eltüntette, s magával vitte. Egyelőre nem tudni ki és milyen célból tette, s mi a szándéka vele.

Ez a birtokhatárkő közel másfél évszázadig sértetlen volt
Fotó: Karóczkay Zsófia

Vajon mi lenne a helyes megoldás, hogy a megye településeinek határában még fennmaradt, mára valószínűleg egyre kevesebb birtokhatárkövet megóvjuk, értéküknek megfelelően kezeljük? Mindenesetre jó lenne az illetéktelenül „gyűjtögetőket” megelőzni, s a hasonló leleteket helyi értékként kezelni, s akár városi gyűjteményekben vagy faluházakban, védett helyen elhelyezni őket.

Mára csak egy lyuk tátong a helyén
Fotó: Karóczkay Zsófia

A kőemlék eltűnéséről értesítettük a Szent István Király Múzeum igazgatóját, Pokrovenszki Krisztiánt. Egyben tájékoztatást kértünk tőle, tervezik-e a megyében a birtokgazdaságok régi határköveinek valamilyen szintű védelmét, nyilvántartását. A megkeresésünkre érkezett válasz szerint a múzeum igazgatója fontosnak tekinti a birtokhatárt jelző kövek, kőemlékek felkutatását, nyilvántartásba vételét. Jelenleg a múzeumnak erre vonatkozóan nincs nyilvántartása, de tervezik a jövőben, hogy az intézmény ilyen jellegű nyilvántartást is vezessen. A kövek esetleges begyűjtése és helyette másolat kihelyezése szintén a jövőben kidolgozandó koncepció részét fogja képezni, melynek megvalósíthatósága egyéb fontos kérdésektől – például a jogszabályi környezettől – is függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában