Frissen Fejérből

2021.10.26. 17:35

,,Állták a sarat” a honvéd járőrök Újdörögdön

Felettébb izgalmasra sikerült kialakítani a Magyar Honvédség 2021. évi járőrbajnokság versenyelemeit, amelyet októberben a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred szervezésében le a Veszprém megyei újdörögdi gyakorlótéren.

Gyimóthy Levente ha.

Fotó: Révész Csaba ha.

A médiaérdeklődés mellett zajlott programot Czigler Zalán alezredes, az MH 43. hír. és vt.e.törzsfőnöke – egyúttal a bajnokság rendezőbizottságának elnöke – nyitotta meg.

A katonák komplex harcászati feladatokkal – így terepi tájékozódással, lövészettel, természetes és mesterséges akadályelemekkel, valamint híradó eszközök használatával tarkított megmérettetést hajtottak végre.

A résztvevők úgy helyosztó lövészetben, mint komplex járőrfeladatban, sőt, éjszakai lövészetben is megmutathatták tudásukat – értesültünk Sárfi Tamás főhadnagytól, a bajnokság rendezőbizottságának titkárától. A három részfeladat teljesítési idői összeadódtak, amelyből levonásra és hozzáadásra kerültek az esetlegesen keletkezett várakozási, büntető és jutalomidők. Az a csapat nyert, amelyiknek az összesített teljesítési ideje a legkisebbre,,jött ki”.

A versenyzők tízperces időközökkel indultak meg a járőrfeladatra. A sokoldalú terepen például rádiózási feladattal egybekötött, békeműveleti rajszintű lövészetet is végrehajtottak, ami az indulási sorrendet jelölte ki. A Cseket-hegyen egy elképzelt veszélyes anyag szivárgáson kellett átjutniuk: aki védelem nélkül vonult keresztül a szennyezett területen, azt az ottani erők egy elkülönítőbe zárták 15 percre. Itt tájoló és távcső segítségével volt szükséges egy megadott irányszögre és távolságra lévő pontra kihelyezett tábla információit leolvasni.

Egy másik helyszínen, Transporterbe telepített munkaállomáson kellett előre kiadott lapra kinyomtatni a rádiózási protokoll kiegészítését, míg egy újabb állomáson mappaszerkezetben elrejtett fájlból olvashatták ki a személyiségprofilt. Volt, hogy sötét, denevérlakta labirintusban szükségeltetett – adott szövegből, meghatározott kritériumoknak megfelelően – kódnak utánanézni, a mászófalon pedig irányszöget és távolságot kerestek. A feladatok közé romvárosi híradó összeköttetést is beiktattak. Egyik helyen egy korábban megadott személyiségprofilnak megfelelő személy informálta őket a kimenekítési pontra szállítandó csomag felvételi pontjáról. Innét egy 30-40 kg-os ládát volt szükséges a csapatoknak egy adott időközönként tovább álló teherautóról – egy törésponton át – elvinni a kimenekítési pontra….ahonnan aztán a megfelelő protokoll szerinti kimenekítési kérést követően visszaszállították a járőröket az éjszakai lövészet helyszínére…

A verseny bajnoki trófeáját a 25. Klapka György Lövészdandár csapata nyerte el. Második helyezett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lett, míg a dobogó harmadik helyét az MH 43. hír. és vt.e. katonái érdemelték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában