hasznosuljanak a kutatások

2021.09.01. 07:00

Eredményes a transzlációs modell a fehérvári kórházban

Nemzetközi orvosszakmai folyóiratban jelent meg az az eredmény, amely a jelen kutatási eredményeit már nem a jövő, hanem a ma orvoslásába vonja be – a Fejér megyei kórházban is. A Transzlációs Medicina Központ eredményeiről számoltak be a szakembe­rek.

S. Töttő Rita

Izbéki Ferenc, Hegyi Péter, Cser-Palkovics András és Bucsi László beszélt az eredményekről

Fotó: Simon Erika

Három éve kötött megállapodást a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Pécsi Tudományegyetem a Transzlációs Medicina Központ létrehozásáról, melynek lényege egy olyan modell alkalmazása, amely felgyorsítja a modern orvostudomány kutatási eredményeinek hasznosulását a betegellátásban.

Kedden a kórházban számolt be a központ munkájának eredményéről Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatója, aki elmondta: a fehérvári kórház bevonásával új egészségügyi betegellátási modellt próbálhattak ki, amely abból áll, hogy a tudományos kutatások eredményeit azonnal be lehet vonni az orvoslásba. – Kicsit olyan ez, mint a mindennapokban a GPS – ahogy az adatgyűjtés alakul, úgy rajzolja ki nekünk a legjobb megoldást, amit alkalmazhatunk. Ezáltal hatékonyabbak lehetünk, a GPS-szel a közlekedésben, a transzlációs medicinával az orvoslásban. Fehérváron elsősorban a heveny hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők esetében használtuk, de most már több betegségcsoport esetében is elindul az alkalmazása, ami sokkal jobb egészségügyi ellátást és költséghatékonyabb módszereket jelent.

Izbéki Ferenc, Hegyi Péter, Cser-Palkovics András és Bucsi László beszélt az eredményekről
Fotó: Simon Erika

A modell jelentőségét mutatja, hogy a világ legrangosabb szaklapja, a Nature Medicine adta közre a témáról szóló közleményt – foglalta össze az igazgató. Izbéki Ferenc, a kórház oktatási és tudományos orvosigazgató-helyettese rámutatott a modell fehérvári jelentőségére: általa ugyanis – fogalmazott – a kórház eredményei jobbak és megbízhatóbbak lettek, a betegellátás minősége jelentősen javult. Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere üdvözölte az eredményeket, melyek a fehérvári lakosság számára is fontos üzenetet hordoznak, s hozzátette: bízik benne, hogy az ellátórendszer minél több területén alkalmazható lesz majd ez a modell. – Legyünk büszkék arra, ha egy ilyen rangos helyen is meg tud jelenni valami, ami kötődik Fehérvárhoz, a mi kórházunkhoz is – mondta, s hozzátette: a Fehérvárra álmodott multicsarnok a tudományos életben is fontos szerepet játszhat majd azzal, hogy a fehérvári kórházzal együttműködve nemzetközi konferenciáknak adhat otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában