Frissen Fejérből

2021.09.15. 07:05

Tévhitek keringenek – Az oltás fontosságát hangsúlyozzák az orvosok

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szakmai véleményekre hívják fel közleményükben a figyelmet Székesfehérvár háziorvosai. A tapasztalat azt mutatja, az oltási hajlandóság csökkent, ám a járvány negyedik hulláma már elindult.

Héjj Vivien

Patik Ferenc háziorvos (középen), valamint a pályatársak és a polgármester tanácskozott

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár háziorvosai és házi gyermekorvosai közös felhívással fordulnak a lakossághoz, melyben többek között a védőoltás fontosságára és a megelőzés jelentőségére szeretnék felhívni a figyelmet.

– Azt tapasztaltuk, hogy a lakosság kisebb, de így is jelentős hányadában óriási tév­hitek keringenek magáról a vírusról, a járványról, általában a járványok természetéről, a védőoltásról és a járványügyi intézkedések jelentőségéről is – kezdte Patik Ferenc háziorvos. – Egy kicsi „ellenkampányt” szeretnénk indítani, hogy a szakmaiság, a józan ész és a tudomány is kapjon szót, mert úgy érezzük, egy kicsit eltolódott a hangsúly a tévhitek felé.

Horinka Judit háziorvos (képünkön) úgy fogalmazott, aki nincs beoltva, annak nyolcszoros a kockázata, hogy megbetegszik, és huszonötszörös, hogy kórházba kerül. A delta variáns miatt 80 százalékos átoltottság szükséges a nyájimmunitás kialakulásához.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A delta variáns sokkal agresszívebb, mint a korábbi kórokozó, egy beteg átlagosan nyolc embert tesz fertőzötté – beszélt a részletekről Horinka Judit háziorvos, aki arról is szólt, a nyár végeztével jelentősen nő a kontaktusok száma. – Éppen ezért zárt térben javasoljuk ismét a maszkviselést, a távolságtartást, a kézfertőtlenítést és leghatékonyabb eszközként az oltást.

Patik Ferenc háziorvos (középen), valamint a pályatársak és a polgármester tanácskozott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Molnár Erika és Vajda Marianna gyermekorvosok elmondták: a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban megemelkedett a felső légúti betegségek száma. A telemedicina, azaz a telefonos tanácsadás már korábban is bizonyította hatékonyságát, így ezt most is alkalmazzák. Cser-Palkovics András polgármester kiemelten fontosnak nevezte a hiteles forrásból származó szakmai érvek elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában