Frissen Fejérből

2021.09.16. 15:52

Nyitott parkká alakulhat a várkörúti szoborpark

A Várkörút és a Bástya utca között, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének udvarával szomszédságban található a múzeum kortársszobor-gyűjteménye. Apró építési, javítási munkák nyomai, jelei láthatóak kintről.

Majer Tamás

Egyelőre még nem látogatható a várkörúti szoborpark, valahol még külön tábla is figyelmeztet erre

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy, a Várkörútra nyíló kis iroda is volt ott korábban, bizonyára bérben kiadva, most üres a helyiség. Annak nagy kapuja előtt a járda jelenleg le van zárva egy pici részen.

„[1977] nyarán Kovács Péter és Kovalovszky Márta, a múzeum művészettörténészei egy Vilt Tibor–Schaár Erzsébet-szoborparkot alakítottak ki az akkori Népköztársaság út (mai Várkörút) és a Bástya utca sarkán. Ennek létrejöttét egyrészt a múzeum gyűjteményében lévő nagy méretű alkotások elhelyezéséből adódó gondok indokolták, valamint az a cél, hogy létrehozzanak egy viszonylag gazdag kortárs szobrászati anyagot. A telket az 1960-as évek múzeumbővítési céljaihoz adományozta a városi tanács az intézménynek, egy másikkal együtt. A bővítés elmaradt, azonban nagy méretű plasztikák elhelyezésére megfelelt a terület” – olvasható a múzeum internetes oldalán.

Miután manapság nem látogatható a park, s így nem is a lehető legszebb képét mutatja, feltettünk néhány kérdést a múzeumnak. Kuczi Petra igazgatóhelyettes telefonon válaszolt kérdéseinkre. Megerősítette, ami amúgy is látszik, hogy jelenleg nem látogatható a szoborpark. Elmondta azt is, hogy az Országzászló téri múzeumépület Várkörútra néző udvarán jelenleg semmilyen munkavégzés, felújítás nem folyik már.

– Egy kicsit rendbe tettük, szebbé tették ott a hátsó főhomlokzatot – mondta. – A szoborparkrészen szintén semmiféle munkálat nincsen. A köztük lévő kis résznek a statikai állapota egy kicsit kérdéses, ezzel kapcsolatban az önkormányzat már megtette a szükséges lépéseket és intézkedéseket – mondta; itt volt korábban az említett iroda.

Egyelőre még nem látogatható a várkörúti szoborpark, valahol még külön tábla is figyelmeztet erre
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kérdeztük a kis épületrész jövőbeli funkciójáról is.

– Még nincsen meg. Reméljük, hogy bele fog illeni az önkormányzatnak a távlati terveibe. Várjuk mi is, hogy ez végre kialakuljon, véglegessé váljon – mondta Kuczi Petra.

A szoborpark területének közeli, jövő évi hasznosításáról is kaptunk információt.

– A terület teljesen alkalmas arra, hogy múzeumi szabadtéri rendezvényeket rendezhessünk ott, nyilván ez a tavalyi évben nem történhetett meg a pandémia miatt. A kialakítás és a tervezés 2022-re húzódik – ismertette az igazgatóhelyettes. Megtudtuk azt is, hogy a szoborparkban lévő szobrok maradnak ott, ahol vannak.

A Fejér Megyei Hírlap még korábban a fenntartó, vagyis Székesfehérvár önkormányzatát is megkereste a szoborparkkal kapcsolatban: nos, a város távlati szándéka egy szabadon megközelíthető nyitott park kialakítása a területen. Ezt Kuczi Petra is megerősítette:

– Igen, kaptunk egy ilyen fenntartói tervet – mondta.

Mindez, főleg, ha a múzeum megtölti élettel a területet – akár múzeumpedagógiai foglalkozással, akár a mostani szobrok bemutatásával –, nagyszerű lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában