Frissen Fejérből

2021.09.30. 17:30

Közösségi térré alakul az Alsóvárosi rét

2007 tájékán még magánkézben volt a terület, akkor arról szóltak a hírek, hogy iparterületté válhat az Alsóvárosi rét. Néhány évvel később azonban a város megvásárolta a zöldterületet, ahol egy újabb közösségi tér jöhet létre.

Héjj Vivien

Ma még csak gyepes terület, de a tervek szerint erdős és ligetes részek váltják majd itt egymást

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Alsóvárosi rétként ismert terület a Maroshegy és a Tóvárosi lakónegyed határán található, majdnem a palotavárosi tavakig elnyúlik. 2007 körül még több kisebb tulajdonos kezében volt, később egyetlen magánszemély vásárolta fel a területet, ő akkoriban egy logisztikai központ létrehozásának tervét vetette fel. Néhány évvel később az önkormányzat megvásárolta a területet. Cser-Palkovics András polgármester az elmúlt években több fórumon hangsúlyozta, az Alsóvárosi rétnek meg kell maradnia zöld terülenek.

Ma még csak gyepes terület, de a tervek szerint erdős és ligetes részek váltják majd itt egymást
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvár Tüdeje – Zöld Város fejlesztési program 2015-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy Székesfehérváron az elmúlt évtizedekben végbement extenzív fejlődést – melynek fő komponense az iparfejlesztés, és ezzel összefüggésben a tömeges lakásépítés volt – ellensúlyozza egy nagyszabású zöld- és rekreációs területfejlesztéssel. A projekt egy újabb eleméről döntött nemrég a közgyűlés. A helyszín ezúttal a komáromi vasútvonal, a veszprémi vasútvonal és a 7-8. számú főutak elkerülő szakasza által határolt terület. A cél alapvetően egy nagyszabású, a szabadidő eltöltését és a rekreációt is szolgáló erdő és park fejlesztése, amelyben az erdőterületek és ligetek egymással kapcsolatban álló mozaikos rendszerben jelennek meg.

A közbeszerzési kiírás szerint mintegy 30 hektárt érint majd a fejlesztés, a növénytelepítésen kívül meg kell építeni egy 260 négyzetméteres fogadóépületet büfével, mosdókkal, kiszolgáló helyiségekkel, 2000 négyzetméteren térköveznek, 50 férőhelyes parkolót alakítanak ki és utcabútorok is kikerülnek a területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában